Zaterdag 8 mei 2004

Anna Paulowna, 15.30 uur

SVAP 74 - Lucky Ajax 2-3 (2-1)

Tekst: Roy Jadi / Foto's: Rodger Lahr en Mike Verhoef

Voor SVAP 74 was de aanloop naar de wedstrijd op zijn minst opmerkelijk te noemen. Vooraf was er geen rekening mee gehouden, maar SVAP plaatste zich voor de nacompetitie. De eerste van de promotie/degradatie wedstrijden werd door de bond vastgesteld, uitgerekend vandaag, op zaterdag 8 mei. Een verzoek aan de KNVB om het programma te laten wijzigen haalde niets uit. Een dertig jarig jubileum bleek geen reden voor een wijziging van het schema. Ook pogingen om in overleg met de tegenstander de wedstrijd op maandag- of dinsdagavond te laten spelen, liepen op niets uit. SVAP moest dus een kiezen, kiezen tussen de festiviteiten met Lucky Ajax rond het dertig jarig bestaan en tussen de behaalde play-offs en proberen promotie te bewerkstelligen.

Onze tegenstander van vandaag: het jubilerende SVAP'74

Het feestelijke complex van vv SVAP'74 aan de Graslaan te Anna Paulowna

Er werd gekozen voor het het eerste, zodat wij op vroeg in de middag richting Anna Paulowna togen. Gelukkig was het weer aanzienlijk beter dan de laatste twee dagen toen de regen met bakken uit de lucht bleef komen. Bij aankomst heerste al een gezellige drukte rond het complex en werden we uiterst hartelijk ontvangen door onze contactpersoon Pieter van Wijngaarden, zelf deel uitmakend van de selectie, en voorzitter Lubbers van SVAP. In de bestuurskamer zagen wij langzaam aan de spelers van Lucky Ajax binnendruppelen. Twee dingen vielen op: het vinden van Anna Paulowna bleek niet zo makkelijk en de beste route bleek een boeiend gespreksonderwerp, John van ’t Schip en Bryan Roy konden wegens blessures helaas niet van de partij zijn. De precieze samenstelling van Lucky Ajax bleef tot op het laatste moment onduidelijk, totdat Simon Tahamata na een autorit van bijna 3 uur, net voor de aftrap arriveerde.

Gerrie Muhren en Werner Schaaphok (rechts) genieten voor de wedstrijd van een gevulde koek

Met een brede glimlach begint Peter van der Hengst aan de warming up

De plaatselijke televisieploeg had een steiger geplaatst op de wedstrijd op te kunnen nemen

Het is 15.30 uur: de opkomst van beide elftallen!

Lucky Ajax presenteert zich aan de toeschouwers van Anna Paulowna

Martin Wiggemansen (links), Edo Ophof en Keje Molenaar (rechts) vlak voor het beginsignaal

De gebruikelijke elftalfoto met beide teams, en de plaatselijke jeugd

De wedstrijd van 2 keer 35 minuten begon om 15:40. Al na zes minuten wist Bram Lubbers van SVAP na een snelle aanval de score te openen. Na een snelle aanval ging hij alleen op het doel af en maakte goed gebruik van het feit dat Fred Grim ver voor zijn doel keepte. Negen minuten later was het opnieuw feest in Anna Paulowna toen diezelfde Lubbers voor 2-0 zorgde. Het liep niet bij Lucky Ajax. Voorin werden de ballen nauwelijks vastgehouden, terwijl bij balverlies SVAP telkens goed gebruik maakte van de ruimte tussen de Ajax-verdedigers en Fred Grim. Ondanks een aantal goede kansen bleef voor Lucky Ajax de schade beperkt tot 2-0. Met name Sjaak Swart en Eef Melgers wonden zich zichtbaar op over de snel opgelopen achterstand. Fanatieke coaching van hun kant moest de ploeg tot beter spel leiden.

Dennis Gerritsen aan de bal

Keje Molenaar 'vraagt' om de bal...

Sjaak Swart verdeelde ook vandaag het spel

Vanuit de dugout volgen Werner Schaaphok en Martin Wiggemansen de moeizame verrichtingen van de Ajacieden

De beste kansen bleven in de eerste helft voor SVAP. Lubbers had de mogelijkheid met een zuivere hattrick zijn ploeg op 3-0 te zetten maar schoot de bal over het doel. In de 30e minuut kwam Lucky Ajax voor het eerst dicht bij een doelpunt, maar de omhaal van Bosman ging over het doel. Niet veel later raakte Bosman met een kopbal de paal, maar er bleek al te zijn gevlagd voor buitenspel. Net toen publiek en spelers zich leken te hebben verzoend met een 2-0 ruststand zette Tahamata aan voor een actie. Hij werd in het strafschopgebied onreglementair gestuit, althans zo oordeelde de scheidsrechter. Dennis Gerritsen verzilverde de strafschop. 2-1 was de ruststand.

Edo Ophof (achtergrond) kijkt toe, hoe Keje Molenaar de diepte zoekt

John Bosman snelt tussen twee Noord Hollanders door...

Dennis Gerritsen liep zich voortdurend vast op de spelers van SVAP'74

Aanvallende actie van Eef Melgers

Dick Schoenaker was de motor op het middenveld

Dennis Gerritsen maakt zich op om Lucky Ajax vlak voor rust uit een strafschop op 2-1 te schieten

De aanloop van Dennis op weg naar de 2-1

Uittrap van Fred Grim in de eerste helft

Tijdens de rust geeft Gerrie Muhren aan waarom Lucky Ajax met 2-1 achter staat

In de tweede helft kwam Lucky Ajax wel met een heel opmerkelijke tactische omzetting. Dennis Gerritsen, in de eerste helft weinig in balbezit geweest, nam de plaats over van Fred Grim in het doel. Fred Grim speelde op de plaats van Gerritsen in de punt van de aanval. Lucky Ajax was duidelijk sterker uit de kleedkamer gekomen dan dat ze erin waren gegaan. In de 4e minuut was de gelijkmaker een feit. Johnny Bosman scoorde de 2-2 in de rebound. Niet lang daarna werd de wedstrijd beslist met zonder twijfel de mooiste goal van de vijf. Het was uitgerekend Fred Grim die met een schitterende omhaal à la Marco van Basten de bal in de verre hoek deed belanden. Ongeloof bij de spelers en bij publiek! Wat een fabuleus doelpunt! Lucky Ajax bleef de betere ploeg in de tweede helft, terwijl Gerritsen liet zien dat hij ook als doelverdediger niet onderschat mag worden. De 2-3 bleek ook de eindstand te zijn.

Het overzicht van Gerrie Muhren

Dick Schoenaker baant zich een weg langs een verdediger van SVAP'74

De vrouwen van de spelers en de redactie vermaakten zich opperbest in Anna Paulowna

Op rechts was Simon Tahamata voortdurend gevaarlijk voor de verdedigers van SVAP'74

Een voorzet van Peter van der Hengst is aanstaande

Fred Grim scoort met een omhaal 3-2 voor Lucky Ajax

Ruim 700 toeschouwers hadden 70 minuten lang droog weer

Dieptepass van Dick Schoenaker op John Bosman

In de tweede helft speelde Fred Grim in de spits, Dennis Gerritsen stond in het doel

De bank van de thuisclub moest met lede ogen toezien hoe 'onze jongens' de score alsnog in het voordeel ombogen

Actie van Keje Molenaar

Passeerbeweging van Simon Tahamata

Een gretige Eef Melgers; zijn houding werd beloond, want hij mocht de laatste vijf minuten wederom het veld in

Afstandsschot van Sjaak Swart

Dennis Gerritsen had in de tweede helft als keeper vaker balbezit dan in het eerste bedrijf als spits

Handelsmerk van Sjaak Swart anno 2004: pass op de stropdas van de spits van Lucky Ajax

Fred Grom dolt zijn tegenstander

Een vermoeide Fred Grim vertelt over zijn beeldschone Ajax-treffer

John Bosman is blij met de punten voor de Wisseltrofee

Na de wedstrijd was iedereen het erover eens dat het voor het publiek een mooie wedstrijd was geweest. Trainer José Calderon vertelde dat hij zijn spelers één opdracht had meegegeven: “geniet van de dag!” En hoewel hij het jammer vond voor het publiek en de spelers dat zijn ploeg geen 3-3 had kunnen maken sprak ook hij, terecht, van een geslaagd feest. Nog even kwam hij terug op het feit dat zijn ploeg vandaag ook had kunnen vechten voor promotie naar een hogere klasse. “We hebben met de jongens afgesproken dat we volgend jaar kampioen worden en dan rechtstreeks promoveren”, aldus Calderon.

Simon Tahamata vertelt over 800 km rijden om mee te doen met Lucky Ajax

Keje Molenaar met zijn zoontje in de bestuurskamer

Ook na afloop was de bekendmaking van de punten voor de wisseltrofee. Deze trofee wordt aan het einde van het seizoen uitgereikt aan de beste speler van Lucky Ajax dit seizoen, en de punten worden toegekend door de tegenstander. Voor de camera’s van de regionale omroep Sarina maakt namens SVAP, Peter Snel de punten bekend. In de achterhoede was de beste Ajacied Fred Grim. Niet alleen als meevoetballende doelman, maar ook later in de spits blijkt hij een geweldige techniek te hebben. Op het middenveld gaan de punten naar Gerrie Muhren. Het was moeilijk kiezen tussen Dick Schoenaker en Muhren maar uiteindelijk was de keus toch op Muhren gevallen. De beste aanvaller van Lucky Ajax was Johnny Bosman, verantwoordelijk voor de gelijkmaker. De middag werd vervolgd met een buffet voor spelers, trainers en begeleiders van beide partijen. Ondertussen zetten de spelers van Lucky Ajax allen hun handtekening op een shirt van SVAP’74, als aandenken aan een geslaagd feest rondom het dertigjarig bestaan van de club.

Sjaak Swart opent het buffet na de wedstrijd

Dick Schoenaker signeert als laatste Ajax-speler een shirt van SVAP'74

*****

Scoreverloop: 6. Bram Lubbers 1-0, 15. Bram Lubbers 2-0, 35. Dennis Gerritsen (pen.) 2-1, 39. John Bosman 2-2, 42. Fred Grim 2-3

Scheidsrechter: Peter de Waard

Toeschouwers: 700

SVAP’74:

1. Chris Kentin, 2. Johan Dorsman, 3. Dave Gharbaran, 4. Jeroen Veldsema, 5. Cees van Rijn, 6. Jeroen Tiel, 7. Jos Koppenol, 8. Arnold Langebeeke, 9. Mark Elbertsen, 10. Bram Lubbers, 11. Martijn Blom
Reserves: 12. Daniël Tackx, 13. Peter Dorsman, 14. Chris Rienstra, 15. Pieter van Wijngaarden

Lucky Ajax:

1. Fred Grim, 5. Eef Melgers, 3. Edo Ophof, 2. Peter van der Hengst, 4. Keje Molenaar, 6. Gerrie Muhren, 8. Sjaak Swart, 7. Dick Schoenaker, 9. John Bosman, 11. Dennis Gerritsen, 14. Simon Tahamata
Reserves: 15. Martin Wiggemansen

<<< Terug naar Speelschema 2004 Volgende wedstrijd >>>