Dinsdag 31 augustus 2004

Amsterdam, 18.45 uur

Forester'04 - Lucky Ajax 3-11 (1-6)

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: Mike Verhoef, Aad Verboom, Rodger Lahr

Jaap Stam zorgt voor hilariteit bij erewedstrijd Ester Scheltus-Kint

Jaap Stam, omgeven door handtekeningenjagers...

Op dinsdag 31 augustus jl. stond een bijzondere wedstrijd van Lucky Ajax op het programma. Deze wedstrijd werd gespeeld in het kader van de Stichting Peter Pan, en ter nagedachtenis van de op 13 april 2004 overleden Ester Scheltus-Kint. Ester was slechts 29 jaar jong, en overleed totaal onverwacht aan een hartaandoening. Haar droomvakantie had ze enkele maanden voor haar overlijden meegemaakt tijdens een vakantie met de Peter Pan Vakantieclub. Tevens was Ester groot fan van zowel Ajax als FC Barcelona.

De schok in en rondom haar familie was erg groot. Meteen na haar overlijden kwam een groot aantal mensen in actie. In de vorm van het Ester Fonds zou Ester worden herdacht en tevens geld worden verzameld voor de Peter Pan Vakantieclub. Zoals Ester het zou hebben gewild. Tevens werd Lucky Ajax uitgenodigd om een wedstrijd te spelen op het veld van TOS Actief tegen een gelegenheidselftal. Het elftal zou spelen onder de naam Forester ’04, of eigenlijk For Ester ’04. Het zou een bijzondere avond worden, zoals de familie in een schrijven voorafgaande aan de wedstrijd verwoorde: ‘met een lach en een traan’.

Drukte rondom het veld van TOS Actief

Scheidsrechters Jan Keizer en Bep Thomas (rechts)

Ook Lucky Ajax-voorzitter Theo de Groot was aanwezig

Speaker Floor Thoolen overlegt de opstelling van Lucky Ajax met Werner Schaaphok

Tijdens het omkleden van de spelers gaven velen hun donatie aan het Ester Fonds

Bij aankomst bij het voetbalveld van TOS Actief was de spanning van de wedstrijd meteen voelbaar. Lucky Ajax zou het opnemen tegen een elftal dat samengesteld was uit familieleden van Ester, onder meer haar vader Charles, haar broer Ralf en haar man Peter. Bovendien zouden spelers als Martijn Reuser, Mendel Witzenhausen en Herman Pinkster voor deze gelegenheid deel uitmaken van Forester’04, dat zou uitkomen in het shirt van FC Barcelona. Op speciaal verzoek was Floor Thoolen uitgenodigd om als ‘stadionspeaker’ te fungeren, en zagen we Bep Thomas en Jan Keizer als arbiters bij de kantine van TOS Actief arriveren.

Het was een komen van vele bekende gezichten. Theo de Groot en Bennie Muller als rasechte Lucky Ajacieden, maar ook Kees van Hoogdalem van Voetbal International en een cameraploeg van Hart van Nederland (SBS 6) waren zeer actief met deze wedstrijd bezig. Terwijl vele binnengestroomde toeschouwers hun donatie aan het Ester Fonds deden, namen wij met Werner Schaaphok en Floor Thoolen de opstellingen door. De wedstrijd zou in drie delen gespeeld worden: de eerste helft zou na 29 minuten worden stilgelegd en zou er één minuut stilte voor Ester zijn. Daarna zou twee keer 20 minuten verder worden gespeeld. Het elftal van Forester’04 bestond deze avond uit maar liefst 33 spelers, die allemaal één helft in actie zouden komen.

Lucky Ajax kwam in een sterke opstelling voor de dag. Met onder meer Richard Witschge, Ronald Koeman, Gerrie Muhren, Simon Tahamata, John van den Brom, Fred Grim en Sjaak Swart waren er voldoende blikvangers voor het publiek, en de cameraploeg van Hart van Nederland.

Sjaak Swart vertelt aan de kijkers van Hart van Nederland waarom deze wedstrijd gespeeld wordt

Door de vertraging van Simon Tahamata zou Hannie Das vandaag in de basis van Lucky Ajax starten

Reeds tijdens de warming up waren er veel handtekeningenjagers

Sjaak Swart doet uitgebreid de warming up

Tijd voor Dennis Gerritsen om bij te kletsen met (oude) bekenden

Martin Wiggemansen kende ook veel spelers van Forester'04

Meest opvallende naam aan de kant van Forester '04 was ex-Ajacied Martijn Reuser (rechts)

Bennie Muller kletst bij met arbiter Bep Thomas

Bij aankomst was het voor vele spelers eerst zoeken naar een parkeerplaats, vervolgens naar de kleedkamer. Het veld van Tos Actief ligt naast de Jaap Eden Hal, en ligt derhalve op een drukke buurt in Amsterdam. Simon Tahamata zou de meeste moeite hebben met het vinden van een parkeerplaats. Hij zou arriveren terwijl de wedstrijd al tien minuten bezig was. Tijdens de warming up was het nog even zoeken naar voldoende ballen voor de spelers van Lucky Ajax, maar omstreeks half zeven konden beide elftallen omgestoord hun warming up afronden.

Om 18.45 uur verrichte Justing Scheltus, het 2-jarig zoontje van Ester en , de aftrap van deze wedstrijd, onder toeziend oog van onder meer Sjaak Swart, Jan Keizer en enkele fotografen van de club. Het was één van de bijzondere momenten, op een avond dat eigenlijk niemand wist wanneer te lachen of te huilen. De gezamenlijke elftalfoto was op dat moment al gemaakt. De donkere wolken boven Amsterdam waren inmiddels vervlogen, zodat het massaal opgekomen publiek droog kon genieten van deze wedstrijd. Het was alsof Ester vanaf boven meekeek, en de weergoden om goed weer had verzocht…

Lucky Ajax zou er een groots spektakel van maken. Van begin af aan stalen de spelers de show. In de voorhoede zorgden met name Richard Witschge en Dennis Gerritsen voor de mooiste staaltjes van techniek en overzicht.

Richard Witschge zou vandaag de show stelen met enkele fraaie staaltjes van techniek

De komst van Ronald Koeman was voor velen een verrassing

John van den Brom en Gerrie Muhren volgen een aanval van Forester'04

Let op de balcontrole bij Sjaak Swart. Martijn Reuser (links) kijkt toe.

In de 18e minuut schoot Ronald Koeman van afstand de 3-0 binnen

Danny Muller (15) op weg naar Charles Kint, de vader van Ester

Opvallende naam bij Forester'04 was John de Jong

De redactie maakte vandaag veel foto's. Zeker toen Lucky Ajax een strafschop kreeg.

Ronald Koeman nam de penalty, maar schoot tegen de keeper aan...

...om vervolgens in de rebound alsnog voor 0-6 te zorgen

Uit deze voorzet zou Peter Scheltus voor een tegentreffer zorgen

Peter Scheltus is blij na de treffer voor Forester'04

Dennis Gerritsen dreigt door te breken

Na exact 29 minuten spelen, bij een 6-1 voorsprong van Lucky Ajax, legde scheidsrechter Jan Keizer de wedstrijd stil. In deze 29e minuut, symbolisch voor de leeftijd die Ester uiteindelijk bereikt heeft, werd één minuut stilte in acht genomen, en liet de familie van Ester vele witte ballonnen, met één rode los. Toen de tranen weggeveegd waren, en de ballonnen achter de Amsterdamse bomen rondom het veld verdwenen waren, werd de wedstrijd vervolgd. Enkele minuten later zat het eerste deel erop, en kon het elftal tijdens een korte rustpauze ververst worden.

Vader en zoon met ballonnen voor Ester

De witte ballonnen en 1 rode ballon met de tekst 'I love you' gaan de lucht in

Emoties bij Peter

Simon Tahamata in actie

Voorzet van Simon

Balcontrole bij Sjaak. En meteen het overzicht voor het vervolg

Danny Muller: nog net als in de B1 samen met de Witschges en de Boertjes

Ronald Koeman ziet de tackle niet aankomen

Sjaak probeert het van afstand

John van den Brom, Fred Grim en Edo Ophof zien Danny Gomes voor 2-7 zorgen

Ronald Koeman heerste op het middenveld

Dennis Gerritsen kwam vaak alleen voor de keeper van Forester'04 te staan

Na afloop van de wedstrijd werden alle spelers door speaker Floor Thoolen nadrukkelijk bedankt voor hun aanwezigheid en inzet. De spelers kletsen op het veld na over deze indrukwekkende avond, en namen alle tijd om iedereen te voorzien van een handtekening, of op de foto te gaan met de vele fans, die dit keer niet ver hoefden te reizen om de Ajax-vedetten van dichtbij mee te maken. Terwijl de spelers onder de douche stonden, namen wij de wedstrijdgegevens uitegbreid door met Floor Thoolen. Hierbij willen we hem hartelijk danken voor zijn enthousiaste aanwezigheid op deze avond, en zijn hulp aan ons verslag van deze wedstrijd. Meteen kregen we van de organisatie de punten voor de Lucky Ajax Wisseltrofee. Dat Richard Witschge en Dennis Gerritsen een extra punt toegewezen kregen, was voor ons niet verrassend. Als verdediger kreeg vanavond Hannie Das een extra streepje achter zijn naam.

De meeste handtekeningen werden gevraagd aan Jaap Stam

John van den Brom beseft de aanleiding van deze wedstrijd

Richard Witschge poseert gewillig met de vele fans

Ook keeper Dennis Nederlof (links) was met z'n trainer naar deze wedstrijd gekomen

Richard Witschge over Danny Muller: 'Jij hebt gelijk, want het is NIET Jaap Stam!'

Fysiotherapeut Rinus Waarts (links) zag het leven weer helemaal zitten, na de 11 doelpunten van 'zijn' Lucky Ajax. Danny Muller ving hem op...

Jaap Stam zei tegen Dennis Gerritsen dat ze in Rome nog een scorende spits zoeken. Dennis kan er hartelijk om lachen...

Richard Witschge en Danny Muller bellen met Jaap Stam om te informeren of hij daadwerkelijk in Amsterdam is.

Rond de klok van half negen begaven de spelers zich naar de feesttent, die tussen de kantine en het kunstgrasveld stond opgesteld. Daar kan onder het genot van muziek en een drankje worden nagekletst, over deze wedstrijd en alle andere zaken in het leven. Zoals de aanwezigheid van ex-international Jaap Stam langs de lijn. Iedereen keek al vreemd op toen Jaap ineens langs de zijlin werd gesignaleerd, al pratende met Dennis Gerritsen. Of Dennis een transfer naar Italië had afgedwongen door tegen Moerkapelle drie keer te scoren? Wie weet… Maar de verbazing was niet alleen bij de toeschouwers op de gezichten terug te lezen. In de tent onstond zelfs een weddenschap tussen Danny Muller en Rinus Waarts, onze fysiotherapeut. Om welk bedrag het ging, laten we maar in het midden, maar het ging erom of het wel de echte Jaap Stam was. Samen met Danny liepen we vervolgens in de richting waar Jaap opgesteld stond. Hij stond wederom met Dennis Gerritsen te praten, schuin achter Ronald Koeman. Ronald, die op dit moment voor zijn Ajax ook op zoek is naar een veelscorende spits à la Gerritsen, kon smakelijk om de hilariteit lachen. Zelfs nadat Danny bijna op de lip van Jaap had gezeten, twijfelde hij nog of het hem wel echt was. Het vervolg was dat Richard Witschge en Danny Muller gingen bellen om het ‘echt zeker te weten dat het Jaap NIET was’. Wat er precies in de pinda’s zat, weten we niet, maar het zag er wel komisch uit. Dennis Gerritsen kwam een kwartier later met de waarheid: het was niet de echte Jaap Stam. Maar hij leek er verdomd veel op. Jammer voor de vele honderden handtekeningenjagers, die deze week op school aan het opscheppen zijn met de handtekening van bijvoorbeeld een parttime groenteboer uit Amsterdam Oost.

Charles Kint kijkt tevreden hoeveel mensen vanavond gedoneerd hebben

Peter Scheltus en Charles Kint sloten de avond af met de trekking van de winnaar van twee vliektickets naar Athene

Ronald Koeman mocht de winnende donatie trekken

Met een koud buffet en barbecue werd deze geslaagde avond beeindigd

Vervolgens mocht Ronald Koeman een envelop trekken met alle donaties aan het Ester Fonds van deze avond. De winnaar, de heer Van Gils, ontving twee vliegtickets naar Athene. Vervolgens werd het buffet en de barbecue door Charles Kint en Peter Scheltus geopend, nadat zij iedereen hadden bedankt voor zijn of haar rol op deze bijzondere avond.f haar rol op deze bijzondere avond. Wij genoten kort van het buffet, en vertrokken rond half tien bij de accommodatie van TOS Actief. Met dank aan iedereen die deze avond c.q. wedstrijd mogelijk heeft gemaakt, en alle sterkte voor de nabestaanden van de overleden Ester Scheltus.

*****

Scoreverloop: 3. Dennis Gerritsen 0-1, 8. Martin Wiggemansen 0-2, 18. Ronald Koeman 0-3, 20. Richard Witschge 0-4, 22. Dennis Gerritsen 0-5, 26. Ronald Koeman 0-6, 28. Peter Scheltus 1-6, 33. Simon Tahamata 1-7, 37. Danny Gomes 2-7, 48. Danny Muller 2-8, 53. Richard Witschge 2-9, 56. Dennis Gerritsen 2-10, 62. Rick Bronby 3-10, 67. Richard Witschge 3-11

Scheidsrechter: Jan Keizer (Volendam)

Toeschouwers: 1.000

Forester’04:

1e helft:
Rodney de Vos, Giorgio Tsie, Herman Pinkster, Mendel Witzenhausen, John de Jong, Martijn Reuser, Charles Kint, Ralf Kint, Peter Scheltus, Frank Scheltus,Yoeri van de Busken

2e helft:
Rodney de Vos, Henni Panka, Julien Emanuelson, Rivelino Panka, Theodoor Knook, Gento Strick, Michael Kroonenburg, Hans Boke, Joost Hazes, Rene de Jonge, Frank Affolter

3e helft:
Frank Scheltus, Danny Gomes, Rick Bronby, Andre van der Linde, Karel Tempelaar, Mark Jansen, Alex Leeflang, Herrold Kokelkoorn, Marcel de Jong, Martin Groeneveld, Joost Hazes

Lucky Ajax:

1. Fred Grim, 2. Edo Ophof, 3. John van den Brom, 16. Hannie Das, 5. Richard Witschge, 6. Gerrie Muhren, 7. Ronald Koeman, 8. Sjaak Swart, 9. Dennis Gerritsen, 15. Danny Muller, 11. Martin Wiggemansen

Reserve: 10. Simon Tahamata (vertraagd)

<<< Terug naar Speelschema 2004 Volgende wedstrijd >>>