Zondag 9 januari 2005

Sportpark 'De Toekomst', Amsterdam, 14.00 uur

Lucky Ajax - Technische Staf Ajax 0-2 (0-0)

Tekst: Roy Jadi/ Foto's: Pieter Keuzekamp

Een voetbaljaar begint eigenlijk op 1 juli met de voorbereiding op het nieuwe seizoen en eindigt in juni met de verdeling van de laatste prijzen. Dat neemt natuurlijk niet weg dat ook een nieuw kalenderjaar reden is voor tradities, recepties en terugblikken. Zo ook bij Ajax. Traditioneel staat begin januari een wedstrijd op het programma tussen Lucky Ajax en de technische staf van Ajax. Deze partij wordt gespeeld voorafgaand aan de officiële nieuwjaarsreceptie.

De zoon van fysiotherapeu Wolther met het vaantje van de nieuwjaarswedstrijd 2005

Spanning in de kleedkamer van De Toekomst

Aandachtig wachtten wij op de basisopstelling

Richard Witschge en Wilco van Buuren maken zich op voor de nieuwjaarswedstrijd

Peter van Vossen zou vandaag debuteren bij de oud-Ajacieden

Met de uitslagen van de meest recente nieuwjaarswedstrijden nog vers in het geheugen waren de jongens van Sjaak Swart er extra op gebrand om vandaag eens te winnen. Zo vroeg in januari heeft Lucky Ajax echter altijd te kampen met twee complicaties. De eerste is het feit dat velen door vakantie of andere verplichtingen niet aanwezig kunnen zijn. Nog tot kort voor de wedstrijd moest druk telefoonverkeer van de kant van Lucky Ajax ervoor zorgen dat het elftal in een zo sterk mogelijke bezetting aan de aftrap zou kunnen verschijnen. Tweede complicatie is dat velen die normaliter voor Lucky Ajax spelen, nu aan de kant van de technische staf spelen. Weliswaar moesten Simon Tahamata en Sonny Silooy om verscheidene redenen verstek laten gaan, daarentegen moest er wel worden gespeeld tegen Fred Grim, Danny Blind, John van den Brom, Ronald Koeman en Martin Wiggemansen.

Dick Schoenaker (rechts) praat bij met Wilco van Buuren

Sjaak Swart tegen Ronald Koeman: 'Wij hebben vandaag de wind mee...'

De redactie evalueert de winstkansen met Sjaak Swart

Rob Been grijpt naar zijn mond als Richard Witschge zijn schoen uitdoet

Vanaf de zijkant kijkt Jaap Stam aandachtig toe, hopende op een invalbeurt

Om 14:00 precies floot scheidsrechter Hans Reygwart op een koude ‘De Toekomst' voor de aftrap van de nieuwjaarswedstrijd van 2005. Naast de vaste kern was het leuk om ook Dennis Nederlof, Wilco van Buren, Michel van Oostrum en Peter van Vossen in actie te zien voor Lucky Ajax. Het was geen verrassing, gezien de voorgeschiedenis, dat de technische staf in de eerste helft al de beste kansen kreeg. Martin Wiggemansen leek om keeper Dennis Nederlof heen te kunnen lopen maar liet zich te ver naar de zijkant dringen. Desondanks wist hij met een knap schot nog de lat te raken. Niet lang daarna was er een typische individuele actie van Peter van Vossen. Zoals hij dat kan, kwam hij vanaf de linkerkant met de bal aan de voet naar binnen. Zijn schot met rechts werd echter knap gepakt door doelman Grim. Na 25 minuten werd het einde van de eerste helft bereikt zonder dat één van beide ploegen tot scoren was gekomen.

Ruim 22 Ajacieden in het zonnetje

En ze hadden er echt zin in....

Richard Witschge en Peter van Vossen lopen elkaar in de weg

Duel tussen Ronald Koeman en Richard Witschge

Richard Witschge speelt Dennis Gerritsen vrij

Debutant Michel van Oostrum breekt door op links

Ronald Koeman staat alleen voor Lucky Ajax-keeper Dennis Nederlof

Arie van Eijden en René Froger bekijken samen de wedstrijd

Terwijl Wolter bezig is met drinken, moppert Sjaak over een niet gegeven strafschop aan Lucky Ajax

Sjaak Swart moppert op Hans Reygwart. Keje en Michel luisteren aandachtig toe...

Dick Schoenaker wenst Sören Lerby een gelukkig 2005 toe

Nauwelijks twee minuten in de tweede helft was het John van den Brom die de score dacht te openen. De grensrechter was echter van mening dat Van den Brom in buitenspelpositie stond. Protesten aan de kant van technische staf werden enthousiast becommentarieerd en weggewuifd door Sören Lerby die aan de zijlijn zijn vrienden en ex-ploeggenoten stond aan te moedigen.

Een minuut later was het dan wel raak. Martin Wiggemansen zette de technische staf op voorsprong. De ploeg van de technische staf trok nu de wedstrijd naar zich toe. John van den Brom draaide op de rand van het zestienmetergebied prachtig weg van zijn tegenstander maar schoot de bal op de lat. Ronald Koeman haalde uit van ongeveer dezelfde afstand, maar de bal verdween naast het doel. Met deze kleine achterstand kon Lucky Ajax blijven hopen op een goed resultaat. Na 10 minuten in de tweede helft leek de wedstrijd beslist, maar opnieuw werd de goal van Van den Brom afgekeurd wegens buitenspel. Dit overigens opnieuw tot groot vermaak aan de zijlijn van Sören Lerby. Vijf minuten later viel dan wel de beslissing. Dick Krommenhoek besliste met zijn treffer de nieuwjaarswedstrijd in het voordeel van de technische staf.

Eef Melgers en Dick Schoenaker worden afgetroefd door John van den Brom

Richard WItschge is onder meer John van den Brom te snel af

Hannie Das met in zijn rug Ronald Koeman

Werner zag de bui al hangen

Dirk de Groot en Ruud Krol begonnen langzaam aan een feestje

Splijtende pass van Sjaak Swart

Dick Schoenaker kijkt tegen de zon in

Sjaak Swart tegen RTV Noord Holland: 'En toch was het een strafschop!'

Het was de bedoeling om rond deze wedstrijd de Lucky Ajax wisseltrofee uit te reiken aan Simon Tahamata, de beste speler van Lucky Ajax in het vorige kalenderjaar. Tahamata was helaas verhinderd zodat we deze ceremonie nog even moeten uitstellen.

Wel konden wij de spelers kennis laten maken met Andrea, die vanaf dit seizoen de rol van Miss Lucky Ajax zal vertolken bij wedstrijden van de oud-Ajacieden. Daarnaast kon de redactie De Goeie Ouwe Tijd.nl van de gelegenheid gebruik maken om een aantal bekende Nederlanders te vragen of zij middels het schrijven van een column mee zouden willen werken aan de website. Wij zijn verheugd om te kunnen melden dat wij voor de nabije toekomt dan ook de toezegging hebben van vier van hen om een stuk voor ons te schrijven.

Na afloop van de wedstrijd was het tijd voor de nieuwjaarsspeech van voorzitter John Jaakke en algemeen directeur Arie van Eijden. Niet geheel onbegrijpelijk gezien de commotie vorig jaar, vroegen velen zich af of er wederom cabaret op het programma zou staan. Er was dit jaar dan wel geen professionele kleinkunstenaar ingehuurd, maar de voorzitter slaagde er zelf knap in om op humoristische wijze de plannen voor komend jaar en de terugblik op vorig jaar over te brengen. Dit belette hem overigens niet om duidelijk de mening van Ajax over een aantal belangrijke zaken aan het licht te brengen. Hij besloot zijn toespraak met de verwelkoming van Angelos Charisteas, de nieuwste aanwinst, om hem heen te zenden met wens: “en nu doelpunten maken!”

Peter van Vossen en Bobby Haarms: vrienden voor het leven

Miss Lucky Ajax Andrea Wuestman (links) werd samen met haar moeder voorgesteld aan de spelers van Lucky Ajax. Martin Wiggemansen vindt het geweldig.

Wij willen graag de spelers en begeleiders van Lucky Ajax opnieuw hartelijk bedanken voor hun enthousiasme en medewerking. Het zelfde geldt natuurlijk ook voor de organisatie van Ajax, die er tevens voor heeft gezorgd dat wij op deze manier bij de wedstrijd en de receptie aanwezig hebben mogen zijn.

*****

Scoreverloop: 28. Martin Wiggemansen 1-0, 40. John van den Brom 2-0

Scheidsrechter: Hans Reygwart

Grensrechters: Mike Meekes, Ed Peereboom

Toeschouwers: 500

Lucky Ajax :

1. Dennis Nederlof, 2. Wilco van Buuren, 3. Edo Ophof, 4. Dick Schoenaker, 5. Hannie Das, 6. Keje Molenaar, 7. Richard Witschge, 8. Sjaak Swart, 9. Michel van Oostrum, 10. Peter van Vossen, 11. Dennis Gerritsen

Wissels: 14. Eef Melgers, 15. Rob Been

Coach: Werner Schaaphok

Technische Staf: Ajax

1. Fred Grim, 2. Stanley McDonald, 3. Maarten Stekelenburg, 4. Danny Blind, 5. Dennis de Haan, 6. Robin Pronk, 7. Dick Krommenhoek, 8. Kelvin de Lange, 9. John van den Brom, 10. Ronald Koeman, 11. Martin Wiggemansen

Wissels: 14. Hennie de Regt, 15. Frank van Deursen

Coaches: Ruud Krol, Dick de Groot

<<< Terug naar Speelschema 2005