Woensdag 1 juni 2005

Union SV - Lucky Ajax 2-8 (1-6)

Nieuwleusen, 19.00 uur

Tekst: Rodger Lahr (volgt)/ Foto's: Pieter Keuzekamp en Rodger Lahr

Op woensdag 1 juni stond voor de meeste spelers van Lucky Ajax de achtste wedstrijd in 25 dagen op de agenda. De tegenstander van vandaag was USV uit Nieuwleusen. Op weg naar het veld van deze club, die dit jaar haar 75-jarig jubileum zou opluisteren met onder meer een duel tegen Lucky Ajax, moesten de spelers dus twee belangrijke fileknooppunten overwinnen: Amersfoort en Zwolle. Desondanks druppelden de spelers al rond zes uur binnen, en werden stuk voor stuk gastvrij ontvangen door de organisatoren van deze wedstrijd. Dick ten Klooster, ons contactpersoon in de aanloop naar dit duel, begeleidde de spelers direct naar de kleedkamer of desgewenst naar de ontvangstruimte voor een kop koffie en een broodje. Wie zouden er vandaag spelen? En wie van de spelers was nog pijnvrij na de vele wedstrijden in zo'n kort tijdsbestek? Dat waren de grote vragen…

Welkom bij USV in Nieuwleusen

Peter van der Hengst, Dick Schoenaker en Martin Wiggemansen komen aan bij het sportcomplex

Jaap Stam en Henk de Gier zitten al lekker in het zonnetje

Sjaak Swart was in ieder geval weer als eerste bij het sportcomplex aangekomen. Hij werd vrijwel direct onder handen genomen door fysiotherapeut Wolther Kooistra. Daags vóór de wedstrijd tegen USV had Sjaak na een onschuldige beweging tijdens de maandagmiddagtraining last gekregen van een spier. Die bleef hem teisteren in de aanloop naar dit duel. Niet zo gek, want volgende maand viert Sjaak op zijn vakantiebestemming alweer zijn 67 e verjaardag. De zondag na de wedstrijd in Arnemuiden bleek ook Martin Wiggemansen niet geheel pijnvrij uit bed te komen. Maar drie dagen was net genoeg om voldoende te herstellen, en met een goede warming up op een goede grasmat moest het goedkomen. Naast Richard Witschge, Peter van Vossen en John van den Brom, ging ook Sonny Silooy het weer proberen. Hij had nog wat last van zijn hamstring, maar zou vandaag voor het eerst sinds tijden weer zijn Lucky Ajax-kicksen aantrekken.

De warming up kwam voor veel spelers langzaam op gang. Peter van Vossen en Simon Tahamata begonnen vrij laat aan de warming up. Simon was om 17.00 uur uit Amsterdam vertrokken en was wonder boven wonder nog ruimschoots op tijd aangekomen in Nieuwleusen. Met de organisatie en de trainer van USV wisselden we alvast de opstellingen uit. Op de achtergrond klonk wederom de aloude en immer bekende Ajax-muziek. Gerrie Mühren ging nog harder warmlopen toen zijn nummer ‘Ajax is de koning van de mat' over het veld schalmde. De warming up werd door veel spelers geregeld onderbroken door de ongeduldige handtekeningenjagers, die wel van een krabbel van hun favoriet werden voorzien.

Plotseling misten we een belangrijke naam: waar is Sjaak Swart? Eenmaal aangekomen had Sjaak zich inmiddels alweer in zijn pak gehesen. Hij had toch teveel last van zijn blessure om te kunnen spelen. Enigszins teleurgesteld zocht Sjaak een kwartier later de dug out op, toen beide elftallen het veld betraden. John van den Brom was vandaag onze aanvoerder, en leidde zijn team naar de presentatie en de elftalfoto. Zoals het hoort werd Sjaak wel geroepen om bij zijn jongens te poseren toen de gezamenlijke foto gemaakt werd. Sjaak is en blijft toch het gezicht van Lucky Ajax.

Gerrie Mühren zet tijdens de warming up al vele handtekeningen

Richard Witschge is vandaag weer van de partij

Martin Wiggemansen, Gerrie Mühren en rechts keeper Robert Zwinkels

Er werd door Sjaak aardig wat geveegd bij het bepalen van de basisopstelling

Om enkele minuten over zeven betreden beide elftallen het veld van USV

John van den Brom was aanvoerder bij afwezigheid van Sjaak Swart

De jeugdspelers hebben de eer om aan de hand van Simon Tahamata, Dennis Gerritsen en Gerrie Mühren het veld op te lopen

Beide elftallen worden aan het publiek in Nieuwleusen gepresenteerd

Voor de tribune werd het elftal van Lucky Ajax met de jeugdspelers op de foto gezet

Even later mag de selectie van USV er ook bij op de foto

Martin Wiggemansen en Henk de Gier beginnen als reserve. Werner Schaaphok wordt dit keer vergezeld door Sjaak Swart op de tribune

Onwennig begaf Sjaak zich rond de dug out, toen de wedstrijd reeds was begonnen. Ook op het veld leken de spelers elkaar even vragend en onwennig aan te kijken. Maar tegen zesde klasser USV zou het allemaal wel goedkomen. Toch begon het elftal van trainer Dik Runherd erg sterk en scherp. Al in de derde minuut van de wedstrijd kregen de aanvallers van USV erg veel ruimte. Via rechts werd de bal voorgegeven en bij de tweede paal was het de koelbloedige Rick Timmerman die de thuisclub verrassend op voorsprong zette. Ongelooflijk maar waar. Even keken de spelers elkaar aan… Simon, Richard, Dick en Brom. Logischerwijs kroop USV iets in haar schulp, zodat Lucky Ajax weinig ruimte kreeg om op de wederhelft het spel te maken. In de elfde minuut was het dan toch raak. En hoe… Simon Tahamata haalde de achterlijn aan de linkerkant. Hij gaf de bal voor, en Peter van Vossen zorgde met een sublieme hakbal voor de gelijkmaker. Het publiek genoot van dit staaltje techniek. Nog enkele minuten was de wedstrijd in evenwicht. Het spelbeeld vertelde genoeg: Lucky Ajax aan de bal, USV afwachtend op een kansje de bal af te pakken. Het gevaar kwam in de 22 e minuut weer van de zijkant. De bal kwam net binnen het strafschopgebied bij Dennis Gerritsen, die met een diagonaal schot de Ajacieden naar een voorsprong schoot: 1-2.

Ondertussen werd Lucky Ajax wederom geteisterd door blessureleed. De hamstring van Sonny Silooy, die hem de voorbije weken al parten had gespeeld, dwarsboomde het vervolg van de wedstrijd voor de jeugdtrainer van Ajax. ‘Als ik niet gestopt was, had ik tijdens een normale wandeling zelfs pijn gehad. Het was dus echt noodzaak om geen risico's te nemen en te stoppen', aldus een realistische Silooy na zijn wissel langs de zijlijn. Martin Wiggemansen werd Silooys vervanger.

USV komt al snel op een 1-0 voorsprong. Als Peter van Vossen het op zijn heupen krijgt, is de voorsprong direct verdwenen

Schot van Richard Witschge

Langs de zijlijn deelt Jaap Stam veel handtekeningen uit

Hannie Das is zijn tegenstander de baas

Sjaak Swart ziet het met weemoed aan. Hij had liever op het veld gestaan.

Peter van Vossen omspeelt USV-keeper Patrick Drenth

Na 21 minuten staat het nog 1-1

Richard Witschge poort zijn tegenstander

Op de tribune van USV is het gezellig druk

Ook vanaf de staanplaatsen kan het publiek goed zien hoe Lucky Ajax snel afstand neemt van USV

Op slag van rust scoort Peter van Vossen 1-6. Hij laat keeper en verdediger van USV kansloos achter.

Op het veld was hiervan niets te merken. De snelle balcontacten van de Ajacieden en de vele dribbels van het duo van Vossen en Tahamata maakten indruk bij zowel het publiek als de spelers van USV. Nog voor de rust werd dit overduidelijk benadrukt in de score. Eerst scoorde Simon Tahamata het derde doelpunt voor Lucky Ajax door de bal vanaf de rechterkant in de korte hoek achter USV-keeper Patrick Drenth te schieten. Drie minuten later kreeg Peter van Vossen de bal in het strafschopgebied in zijn voeten. Hij wipte de bal eerst op om deze vervolgens hard tegen de touwen te schieten: 1-4 voor Lucky Ajax. Nog was de honger niet gestild. Het publiek, dat tot en met de 1-2 stand heerlijk in het zonnetje zat, werd wakker gemaakt met de mooiste staaltjes van techniek. Richard Witschge nam geregeld een balletje aan met zijn hak, en strooide als vanouds met passes over meer dan 30 meter. Eén minuut na de 1-4 brak Peter van Vossen wederom door de USV-verdediging heen. Waar Peter geregeld zijn eigen acties te vaak doorvoert, legde hij de bal nu onzelfzuchtig breed op Richard Witschge, die vijf minuten voor de thee de score opvoerde naar 5-1. In de allerlaatste seconde van de eerste helft (velen waren al op weg naar de kantine) zette van Vossen de half time-score op het bord met zijn derde doelpunt van vandaag. De 6-1 ruststand zette het publiek aan het denken: worden het vandaag dubbele cijfers? Alles leek erop en de spelers hadden er veel zin in. Terugdenken aan het verleden van Lucky Ajax, kwamen we tot twee wedstrijden waarin Lucky Ajax de dubbele cijfers haalde: in 2003 tegen Oud SCR (19-1) en in 2004 tegen Forester'04 (11-3).

Simon Tahamata was vandaag weer in grootse vorm

De plaatselijk jeugd 'ramt' enthousiast op de achterkant van de tribune

De acties van Peter van Vossen in meerdere fasen. Hij blijft ijzersterk aan de bal.

In de eerste helft kon het publiek gerust achterover zitten en genieten. Er gebeurde na de rust op het veld minder dan vóór de rust.

Dennis Gerritsen was vandaag ook weer erg gevaarlijk.

Langs de zijlijn neemt Wolther Kooistra de hamstring van Sonny Silooy onder handen. Sjaak ziet met lede ogen aan dat er weer een blessure bij is gekomen.

Simon Tahamata oog in oog met de keeper.

Even later scoort Tahamata knap

Zelfs de balcontrole van Simon is nog erg goed.

In de kleedkamer benadrukte Sjaak stellig dat iedereen gewoon lekker moest doorgaan. Tussendoor werd Wolther nog even aan het werk gezet om iedereen te masseren, en toen begon het elftal van Sjaak en Werner (met Henk de Gier als vervanger van de overbelaste Peter van der Hengst) aan het tweede bedrijf. Inmiddels zakte de zon langzaam weg en viel de duisternis over Nieuwleusen.

De spelers luisteren aandacht naar Sjaak

'Jongens, gewoon DOORGAAN he?'

Voor ons was er even de gelegenheid om de statistieken bij te werken.

De USV-ers beseften dat de dubbele cijfers tot de mogelijkheden behoorden. Op de counter probeerden ze de achterstand te verkleinen. Dit gebeurde enkele minuten na rust al. Invaller René Strijker scoorde het tweede doelpunt voor USV. Lucky Ajax leek er minder zin in te hebben dan vóór de rust. De acties waren nog steeds mooi om te zien, maar met name Martin Wiggemansen legde kilometers af nadat soms op simpele manier belverlies werd geleden. In de 45 e minuut werd een solo van Van Vossen door drie USV-verdedigers afgestraft met het zevende doelpunt: 2-7.

Sjaak Swart maakte zich in de tweede helft redelijk druk om de matheid van zijn spelers. Nadat John van den Brom met een lob van dik dertig meter voor 8-2 had gezorgd, merkte Sjaak op: ‘Staan we toch nog met 2-1 voor in de tweede helft'. Aangevuld met: ‘Ik kan niet zo goed kijken vanaf de kant. Dat ben ik helemaal niet gewend, en ik kan er ook niet zo goed tegen. Hopelijk ben ik er vrijdag tegen Geel Zwart weer bij.'

De schitterende happening op het veld van USV werd een klein beetje ontsierd toen Peter van Vossen te maken kreeg met een harde tackle van één van de spelers van USV die afscheid nam. Peter reageerde erg fel en moest onder meer door Gerrie Mühren en John van den Brom in toom gehouden worden. Op de bank werd men toen ook wakker, getuige de houding van Sjaak en Werner die inmiddels strak langs de zijlijn stonden. Later bleek op de foto's dat de overtreding inderdaad niet zo netjes was, en net als de felle reactie van Peter niet helemaal paste bij het karakter van deze wedstrijd. Begrijpelijk was het zeker wel.

Strakke voorzet van Richard Witschge

Twee klassespelers van USV nemen een kwartier voor tijd afscheid van de club

Van Vossen slalomt weer door de verdediging van USV

Het middenveld kijkt eensgezind naar voren: Brom, Muhren en Wiggemansen op één rij

Weer is Peter van Vossen zijn man te snel af

Hier de overtreding waar het allemaal om te doen zou zijn. Van Vossen wordt vol op zijn scheenbeen geraakt en zal even later furieus reageren

Gelukkig is Peter veelal furieus met de bal aan zijn voet. Zo zien we hem het liefste.

En wederom scoort Peter van Vossen voor Lucky Ajax: 2-7

Henk de Gier wil de bal hebben. Van Vossen creëert de ruimte.

Na de wedstrijd kwamen we weer taferelen tegen die we lang niet hadden gezien bij wedstrijden van Lucky Ajax. Enkele organisatoren moesten de opdringerige jeugd (in positieve zin) in bedwang houden rondom de kleedkamers. Lucky Ajax leefde deze avond in Nieuwleusen en iedereen had genoten. Na de wedstrijd was er voldoende tijd voor een hapje en een drankje. Het buffet smaakte opperbest, en Sjaak (zittend aan het hoofd van de tafel) informeerde iedereen over het vervolg van het naseizoen: de laatste wedstrijd tot eind juli, op vrijdag 3 juni in 't Zand NH tegen Geel Zwart. Nog één keer zouden de spelers zich oppeppen alvorens men bijna twee maanden mag bijkomen van alle wedstrijden, die zoveel toeschouwers zo enorm hebben doen genieten. De gehele organisatie van USV willen we bedanken voor de gastvrijheid, het enthousiasme en de goed lopende organisatie. Iedereen mag met trost terugkijken op deze indrukwekkende happening.

De plaatselijke jeugd zal extra lang terugdenken aan de aanwezigheid van Jaap Stam in de dug-out van Lucky Ajax. Jaap deelde die avond naar alle waarschijnlijkheid de meeste handtekeningen van allemaal uit. De meest gestelde vraag die wij kregen, was: ‘Is dit wel écht Jaap Stam?'. Helaas houden wij ons alleen met Ajax bezig, en konden dus niet anders reageren dan: ‘Vraag het hem zelf maar!'.

Richard Witschge en Henk de Gier delen handtekeningen uit.

Sjaak Swart vertelt tegen de verslaggever van De Stentor over zijn blessure.

Man van de wedstrijd Peter van Vossen met zijn fans van USV

Na zijn fantastische lob nadert John van den Brom trots de kleedkamer

Dik Runherd , trainer van USV, kletst met Richard Witschge

Organisator Dick ten Klooster vraagt of John van den Brom hem de lob wil leren...

Sommige tradities blijven: Sjaak Swart opent het buffet

Gezellig geniet iedereen van het buffet en praat na over wederom een geslaagd avondje met Lucky Ajax op reis

*****

Scoreverloop: 3. Rick Timmerman, 11. Peter van Vossen 1-1, 22. Dennis Gerritsen 1-2, 26. Simon Tahamata 1-3, 29. Peter van Vossen 1-4, 30. Richard Witschge 1-5, 35. Peter van Vossen 1-6, 41. René Strijker 2-6, 45. Peter vN Vossen 2-7, 62. John van den Brom 2-8

Scheidsrechter: B. Grit (Hattem)

Toeschouwers: ca 550

USV:

1. Patrick Drenth, 2. Richard Kappert, 3. Marcel de Boer, 4. Fred Bouwknegt, 5. Gerko Kok, 6. Harald Rook, 7. Hans Voskamp, 8. Ard Bijker, 9. Arjan Lindeboom, 10. Erik van Faassen, 11. Rick Timmerman

Reserves: 12. Kay Huzen, 13. René Strijker, 14. Ron Meijerink, 15. Arend Massier, 16. Ronald Hoogezand, 17. Matthijs van Faassen, 18. Cor Kremer
Coach: Dik Runherd
Leider: Jan Huzen
Verzorger: Ben Vonder

Lucky Ajax:

Robert Zwinkels, Hannie Das, Peter van der Hengst, Sonny Silooy, John van den Brom, Dick Schoenaker, Richard Witschge, Gerrie Mühren, Simon Tahamata, Dennis Gerritsen, Peter van Vossen

Reserves: Martin Wiggemansen, Henk de Gier
Coach: Sjaak Swart
Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: Wolther Kooistra

<<< Terug naar Speelschema 2005