Woensdag 7 september 2005

vv Rigtersbleek - Lucky Ajax

Enschede, 19.00 uur

Aan het begin van de vorige eeuw is Twente het textielcentrum van Nederland. Enschede, Almelo, Borne: het wemelt er van de spinnerijen die eigendom zijn van de textiel-families Van Heek, Ten Cate, Scholten, Blijdenstein enz. Een van de 'Van Heek'-fabrieken is Rigtersbleek in Enschede. Ze produceren er vooral katoenen stoffen voor het maken van sarongs in Nederlands-Indie.

Er werken 600 mensen. Rigtersbleek is de bleek van Rigter, de eigenaar van de grond. Een bleekveld: een grasveld waarop textiel wordt gebleekt. In 1910 richt een aantal personeelsleden van het bedrijf een voetbalclub op. En de textieljongens kunnen nog aardig voetballen ook. Jarenlang speelt de club in de tweede klasse van de KNVB, de op een na hoogste klasse in die tijd. Rigtersbleek wordt tien keer districtskampioen, maar slaagt er pas in 1953 in te promoveren naar de landelijke eerste klasse. In 1954 wordt Rigtersbleek een semi-profclub. Met de spelers Wim Bleijenberg, Piet van Ek en Gerrit Trooster draait het eerste team mee in de top met tegenstanders als Ajax, Fortuna '54, Feyenoord en Blauw-Wit. Anno 1961 is de semi-profstatus financieel niet meer vol te houden. Sterspeler Bleijenberg wordt verkocht aan Ajax, waardoor Rigtersbleek schuldenvrij kan terugkeren naar de rijen van de amateurs. Momenteel speelt Rigtersbleek in de derde klasse-oost van de KNVB met opponenten als Haarle, Losser en Emos. Niet bijster hoog, maar wel gezond. Rigtersbleek telt ruim 700 leden, waaronder de helft jeugdleden.

Het clubhuis 'Het Paviljoen' is een begrip in Enschede en omgeving. Maar voetbal is niet alles. Er is ook een korfbalclub Rigtersbleek. De mannen zijn zo'n vijftien jaar aan het voetballen als de vrouwen ook wel eens iets actiefs willen doen in hun vrije tijd. Ze komen met het voor die tijd vooruitstrevende plan een damesvoetbalelftal te beginnen. Het bestuur vindt voetbal nieks voor vrouwen en geeft hen de raad te gaan korfballen. Als ook enkele mannen voor deze sport kunnen worden gestrikt, wordt in 1926 de korfbalclub officieel opgericht. Gespeeld wordt op hetzelfde sportpark, waar ook de voetbalvelden zijn. In 1976 gaan de verenigingen gescheiden verder en in 1976 betrekken de korfballers(sters) een eigen clubhuis: 'Bleekrondom'. Er zijn nu 300 leden: senioren, jeugd, recreanten.

Voor de kleuren Rood en Wit
strijden wij fier en fit
Hoe het ook mag gaan,
de Bleek zxal nooit verloren gaan.
In voor- en tegenspoed,
zoals het wezen moet.
Blijf trouw door alles heen
aan Rigtersbleek alleen.

Dit Bleeklied (in marstempo) is bij beide clubs populair en wordt nog regelmatig gezongen.

Locatie:

Rigtersbleek Sportpaviljoen
G J van Heekstraat 15
7521 EB Enschede
Telefoon: 053-4359239
Website: http://www.rigtersbleek.nl

Contactpersoon namens vv Rigtersbleek: Gerrit Pieters, 06-51231344
Contactpersoon namens Ajax-homepage 'De Goeie Ouwe Tijd.nl': Rodger Lahr, info@degoeieouwetijd.nl, 06-40487113

Routebeschrijving:

Bij aansluiting Enschede West (26) neem rechter rijstrook van A35\Rijksweg A35, verder op Westerval volg aanwijzingen Enschede-West/Universiteit Westerval
Op A35\Rijksweg A35 na 610 m. links afslaan naar Westerval richting Enschede Westerval
Op Westerval na 1030 m. rechts aanhouden op Westerval richting Enschede Westerval
Op Westerval na 2220 m. links afslaan naar Wethouder Nijhuisstraat
Op Parkweg na 370 m. links afslaan naar Lambertus Buddestraat
Op Lambertus Buddestraat na 810 m. rechts afslaan naar G J van Heekstraat
Op G J van Heekstraat na 10 m. rechts afslaan naar G J van Heekstraat
U bent gearriveerd op het eindpunt: G J van Heekstraat

<<< Terug naar Speelschema 2005