Vrijdag 2 juni 2006

KGB - Lucky Ajax 3-2 (1-1)
Bovenkarspel, 19.00 uur

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: Ruud Kroese en Rodger Lahr

Aan het einde van het voorseizoen van Lucky Ajax stond er nog een interessante, maar zware wedstrijd op het programma voor de oud-Ajacieden. Op vrijdag 2 juni was Lucky Ajax namelijk te gast bij het 75-jarig jubileum van KGB uit Bovenkarspel. Op één van de drukste vrijdagen van het jaar sloten diverse oud-Ajacieden achteraan in hun file op weg naar de kop van Noord-Holland. Het zou voor sommigen een gebed zonder end worden om überhaupt in Bovenkarspel aan te komen. Als één van de eersten was het ons gelukt om het voetbalveld van KGB te vinden. Vanaf de weg De Gouw was het nog vrij lastig om het terrein te vinden. Vele hoge bomen schermden het clubgebouw en het veld af van de bewoonde wereld. Vanaf half zes was onze eerste taak dus, om de zoekende spelers van Lucky Ajax wegwijs te maken naar de voor hen gereserveerde parkeerplaats in Bovenkarspel.

Eén voor één druppelden de Ajacieden. Gerrie Mühren en Werner Schaaphok arriveerden als eersten, gevolgd door John Bosman en Martin Wiggemansen. Ondertussen hadden we nog contact met Sjaak Swart; hij stond nog in de file, maar zou uiteindelijk op tijd aanwezig zijn. De organisatie sprak in de aanloop naar het duel haar verwachtingen uit over de aanwezige spelers en de publieke belangstelling. Men verwachtte ongeveer duizend man publiek, en dat was toch aanzienlijk minder dan afgelopen zondagmiddag bij het duel tussen De Zouaven en de Oud-Internationals enkele kilometers verderop. Daar kwamen 2400 belangstellenden af op het duel, dat mede georganiseerd werd door oud-Zouaven-spelers Frank en Ronald de Boer. Een terechte vergelijking was het dus in onze ogen zeker niet.

Vandaag: 75 jaar KGB in Bovenkarspel

Al om zes uur wordt de KGB-vlag gehezen

Langzaam maar zeker druppelen de spelers binnen

Om 19.00 uur was het gezellig druk langs het veld van KGB

Vandaag was Ali B. weer van de partij bij Lucky Ajax

Welke spelers zouden daadwerkelijk aanwezig zijn in Bovenkarspel? Zelfs Sjaak Swart wist het niet 100% zeker. Om kwart voor zeven waren naast eerdergenoemde spelers ook Sjaak Swart, Baki Mercimek, John Jansen, Ron Dijkstra, Kay Lerby, Wilco van Buuren en Hannie Das aanwezig. Ook fysiotherapeut Wolther Kooistra en leider Werner Schaaphok begaven zich na de koffie naar de kleedkamer van Lucky Ajax. Meest opvallende naam zou vandaag toch echt Ali B. zijn. De Nederlandse zanger, momenteel in de hitlijsten met het nummer Wij houden van Oranje (samen met wijlen André Hazes), zorgde ervoor dat ook de allerjongsten voldoende aan hun trekken kwamen wat betreft ‘bekende namen’. Het noemen van Ali B. als gastspeler werd door de speaker van vandaag zelfs nog even geheim gehouden om de spanning op te voeren. Het hoorde allemaal bij de show, die KGB in petto had voor het bezoek van Lucky Ajax.

Het was bijna zeven uur en twee spelers waren nog niet aanwezig; Keje Molenaar en Ferdi Elmas. Tot tweemaal toe had Werner Ferdi aan de telefoon gehad. Hij zat aan de verkeerde kant van Bovenkarspel en had alle moeite om het voetbalveld van KGB op tijd te vinden. Na de korte warming up was het dan toch tijd voor de opkomst van beide elftallen. Lucky Ajax, op dat moment bestaande uit welgeteld 11 veldspelers, betrad samen met het eerste elftal van KGB het veld. Alle spelers hadden een jeugdspeler aan de hand, met een bos gele tulpen in de hand. Deze werd direct na de presentatie aan het publiek aan de spelers overhandigd. Nadat de gebruikelijke elftalfoto’s waren gemaakt, en de pupil van de week de aftrap had verricht, vond om kwart over zeven de officiële aftrap plaats. Zowel Keje Molenaar als Ferdi Elmas waren nog niet in de buurt van Sportpark De Rozeboom gesignaleerd…

In de kleedkamer wachten Ali B., Baki Mercmek, Hannie Das en Martin Wiggemansen op het begin van de wedstrijd

Ondertussen staat de plaatselijke jeugd al met bloemen te wachten

Met Sjaak Swart voorop lopen de spelers naar het veld

Om vijf over zeven betreedt men het veld

De gezamenlijke elftalfoto van KGB en Lucky Ajax

Sjaak Swart temidden van de jeugd en de spelers van KGB

Met een geweldig boeket van KGB in de hand poseert Lucky Ajax voor onze fotograaf

Toss met beide aanvoerders en de scheidsrechter

Dat Lucky Ajax het lastiger zou krijgen dat tijdens de doordeweekse wedstrijd in het Gelderse Hurwenen (7-0 winst) was van tevoren wel duidelijk. KGB 1 was dit seizoen gedegradeerd uit de 1 e klasse en mocht dus één van de betere tegenstanders van Lucky Ajax uit het voorseizoen genoemd worden. Het wedstrijdbeeld in de beginfase bevestigde dit in grote mate. De thuisclub begon enthousiast en fel aan deze wedstrijd. Het was nagenoeg de gehele tijd op de helft van Lucky Ajax te vinden en kreeg dan ook de eerste kansen. Ron Dijkstra maakte de eerste grote kans onschadelijk; de tweede spatte uiteen op de deklat. De toon was gezet. Voorin worstelden John Bosman en Ali B. met de spaarzame ballen die ze vanuit de middenlinie kregen. Pas toen Ferdi Elmas zich bij de dug-out meldde, en meteen werd ingebracht, werd Lucky Ajax iets balvaster en beweeglijker voorin. Mede door Ferdi Elmas was Lucky Ajax weer wat vaker in het strafschopgebied van KGB te vinden, zodat de aanwezige fotografen en toeschouwers niet voor niets bij het doel van KGB-keeper Jan Dekker geposteerd stonden.

Toch bleef ook KGB erg gevaarlijk. Met name via de flanken werd optimaal gebruik gemaakt van de ruimte en vrijheid die werd gecreëerd door snel te combineren. Enkele fabuleuze reddingen van Ron Dijkstra, één keer paal en nog een keer de lat voorkwamen een grote hoeveelheid tegendoelpunten. Tussendoor werd er ook nog een doelpunt van KGB afgekeurd vanwege buitenspel. Na 20 minuten spelen viel dan toch het verdiende doelpunt voor KGB. Een voorzet vanaf rechts werd loepzuiver ingekopt door Bart van der Steen. KGB stond op een 1-0 voorsprong.

Aftrap door John Bosman

Ali B. in actie langs de zijlijn

Langs de zijlijn liggen de bloemen afgezonderd van de wedstrijd

Eén van de vele kansen van Ferdi Elmas (10)

Op de tribune was het redelijk druk

KGB begon de wedstrijd zeer aanvallend

De reservebank van KGB

Lucky Ajax wist wat het te doen stond: de aanval zoeken op weg naar de gelijkmaker. En dat gebeurde ook. Met name het middenveld, onder leiding van een uitblinkende Baki Mercimek, werd de bal steeds vaker veroverd en kon de aanval goed bereikt worden. John Bosman en Ferdi Elmas waren helaas erg ongelukkig in de afronding. Maar de veerkracht die Lucky Ajax in de zevende wedstrijd in vier weken tijd toonde, maakte veel indruk bij alle toeschouwers. Vlak vóór de rust kwam Lucky Ajax op gelijke hoogte. De spelers van Lucky Ajax kregen erg veel vrijheid. Via de kluts kwam de bal terecht bij Martin Wiggemansen die in het strafschopgebied alle tijd en overzicht had om John Bosman eenvoudig in staat te stellen de 1-1 op het scorebord te zetten. Met deze stand gingen beide ploegen op weg naar de thee.

Ali B. in actie

Sjaak Swart en Johnny Jansen (14)

Concentratie bij Ali B.

Kay Lerby schermt de bal af met twee spelers van KGB in de nek

Aanval van Lucky Ajax met Martin Wiggemansen (links) en John Bosman (rechts)

In de rust zetten de spelers een gehandicapte vrouw in het zonnetje gezet. Chapeau!

In de rust wordt druk overlegd tussen Kay, Sjaak en Baki

De meisjes uit Bovenkarspel hadden langs de zijlijn Youssouf Hersi ontdekt

Willem Jurka maakt zich klaar voor een invalbeurt

Onze fotograaf genoot van het zonnige en droge weer

Na de rust was er wederom een opvallende naam te zien op de reservebank van Lucky Ajax. Door de blessure van Gerrie Mühren mocht Willem Jurka daar plaatsnemen in afwachting van een invalbeurt. Als Willem speelminuten zou krijgen, zou dit de tweede keer in het voorseizoen worden. Ook in Ruinen, exact twee weken geleden, mocht Willem zijn opwachting op het voetbalveld maken. Op het moment dat de meeste toeschouwers zich weer langs de zijlijn of in de tribune gemeld hadden, was de stand alweer veranderd. Drie minuten na de hervatting werd een schot van invaller Sebastiaan Weel van richting veranderd en verdween achter de kansloze Ron Dijkstra in het net: 2-1 voor KGB. Lucky Ajax kon opnieuw beginnen om een achterstand weg te werken.

Opvallend was te zien, dat Kay Lerby wel heel erg ‘het loopje’ van zijn vader heeft geërfd. Van veraf was het net alsof we ons aan het begin van de jaren ’80 waanden en een jonge Sören in actie zagen. Ondertussen bleef de wedstrijd een lust voor het oog. Van beide kanten werd fel gestreden om de bal. Dit leidde aan beide kanten tot kansen. Beide keepers konden zich hierdoor op positieve manier onderscheiden. Het lastige was, dat in beide strafschopgebieden weinig gras meer lag, en daarvoor in de plaats een heleboel opstuivend zand lag. Halverwege de tweede helft leek de wedstrijd beslist te worden. Een scrimmage in het strafschopgebied van Lucky Ajax leidde tot een valpartij van één der KGB-ers. Scheidsrechter Harry van Etten, die het al de gehele wedstrijd niet goed kon doen bij de spelers van Lucky Ajax, wees abrupt naar de strafschopstip. Stacey Majoor benutte dit buitenkansje en schoot van elf meter zuiver raak: 3-1 voor KGB.

Sterspeler Baki Mercimek speelt vanaf volgend seizoen bij Besiktas

Reservebank van Lucky Ajax met Willem Jurka, Wolther Kooistra en Werner Schaaphok (v.l.n.r.)

De echte reservebank werd bezet door jongens van KGB

Doelman Ron Dijkstra was vandaag de grote man bij Lucky Ajax

In de minuten na deze treffer leek Lucky Ajax overlopen te worden. Pas de laatste vijf minuten kreeg Lucky Ajax meer greep op de wedstrijd. Ali B. had één van de mooiste dribbels van de wedstrijd, maar gleed uit in het zand op ruim twee meter van het doel van KGB. Wederom Ferdi Elmas mist enkele keren de aansluitingstreffer, maar in de laatste minuut van de wedstrijd was het eindelijk wel raak: hij scoorde de 3-2. Scheidsrechter Van Etten leek Lucky Ajax alsnog te willen helpen. Het scorebord was niet berekend op tweemaal 35 minuten en was in de tweede helft bij 45 minuten gestopt. Mede hierdoor wist de arbiter niet meer hoeveel minuten er gespeeld was. Pas na 7 minuten blessuretijd floot hij voor het einde van de wedstrijd. KGB had gedaan wat RKHSV (in 2004) en FC Lienden (in 2005) al eerder gelukt was: Lucky Ajax verslaan na een lange reeks wedstrijden achter elkaar in kort tijdbestek. Het mocht de pret niet drukken tegen een opponent van dit formaat.

Kopduel van Baki Mercimek

Wilco van Buuren had na een zware wedstrijd voldoende tijd voor de jeugdige fans

Kay Lerby deelt handtekeningen uit

Ali B. begeeft zich op weg naar de kleedkamer. Om half twaalf stond een optreden in Amsterdam gepland.

Invaller Willem Jurka met John Bosman

De plaatselijke jeugd bestormde het veld om handtekeningen te bemachtigen en foto’s te maken. Het meest in trek was Ali B. De voetballende zanger spoedde zich naar de kleedkamer en wilde zich eerst omkleden. Met een optreden in Amsterdam voor de boeg, kon hij het zich niet permitteren om lijfelijk honderden handtekeningen uit te delen. Na een snelle douchebeurt zette hij snel enkele tientallen handtekeningen op de velletjes van een kladblok. Terwijl deze door Johnny Jansen en ondergetekende aan de ietwat teleurgestelde jeugd werden uitgedeeld, snelde Ali zich naar zijn auto en verliet Bovenkarspel als een speer.

De overige spelers genoten met de tegenstanders, de kopstukken van de organisatie en alle sponsoren van het buffet en een drankje. De tevreden gezichten maakten duidelijk dat deze wedstrijd een geslaagd karakter had gekregen binnen de vele jubileumactiviteiten van KGB. In tegenstelling tot andere wedstrijden bleven de spelers ditmaal wat langer plakken en wisten hiermee zeker dat alle pinksterfiles verdwenen waren toen ze om half elf het terrein van KGB verlieten. Via deze weg willen we de organisatie van KGB, met in het bijzonder onze contactpersoon Nico Bakker, hartelijk danken voor alle medewerking en het enthousiasme. Zonder hen was het jubileum en deze wedstrijd niet zo’n groot succes geworden.

Johnny Jansen geniet van een welverdiend bekertje Sisi

Drie bier voor Ron, twee bier voor Ali

Ali B. zet tientallen handtekeningen voor de plaatselijke jeugd

Het boeket dat het buffet zou sieren

Sjaak Swart, Wolther Kooistra en Baki Mercimek openen samen het buffet

En het bleef nog lang gezellig in Bovenkarspel

*****

 

Scoreverloop: 20. Bart van der Steen 1-0, 33. John Bosman 1-1,38. Sebastiaan Wheel 2-1, 54. Stacey Majoor 3-1, 70. Ferdi Elmas 3-2

Scheidsrechter: Harry van Etten
Assistent-scheidsrechters: Gerard Haakman en John Paul

Toeschouwers: ca 600

KGB:

1. Jan Dekker, 2. Joeri Haksteen, 3. Sjors Appelman, 5. Martijn Zuurveld, 6. Bart van der Steen, 7. Tim Groot, 8. Peter Kuiper, 9. Stacey Majoor, 10. Remco Wachter, 11. Nick Abwuiser, 12. Kees Stavenuiter

Reserves: 14. Thierry Klaver, 15. Marco Ligthart, 16. Chris Kors, 17. René Spruit, 18. Sebastiaan Weel

Trainer: Pim Kaagman
Leider: Eric Raggers
Verzorger: Ton Pennink

Lucky Ajax:

1. Ron Dijkstra, 3. Wilco van Buuren, 4. Baki Mercimek, 5. Hannie Das, 6. Gerrie Mühren, 7. Ali B., 8. Sjaak Swart, 9. John Bosman, 11. Martin Wiggemansen, 14. Johnny Jansen, 15. Kay Lerby

Reserves: 10. Ferdi Elmas, 16. Willem Jurka

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: Wolther Kooistra

<<< Terug naar Speelschema 2006