Zaterdag 16 mei 2009

Egmondia - Lucky Ajax 3-8
Egmond aan Zee, 17.00 uur

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: George Sweijen (GS) en Anna Petra Talsma (AP)

Het nieuwe voetbalseizoen had dit jaar niet de ouverture in januari. Voorafgaande aan de nieuwjaarsreceptie werd Lucky Ajax elk jaar uitgenodigd voor de traditionele nieuwjaarswedstrijd tegen de technische staf van Ajax. Ditmaal werd het veldgebeuren overgeslagen, zodat Lucky Ajax pas in het voorjaar voor het eerst in actie zou komen. Lange tijd stond de wedstrijd van zaterdag 23 mei, onder de rook van Arnhem, als eerste wedstrijd te boek. Op de valreep besloot de jubileumcommissie van Egmondia om Lucky Ajax naar de badplaats te halen voor de eerste balomwentelingen van 2009. Aldus geschiedde en in de loop van de zaterdagmiddag 16 mei reisden de diverse spelers van Lucky Ajax richting Alkmaar om in het nabij gelegen Egmond aan Zee de kicksen onder te binden.

Welke spelers gaan we dit jaar weer in actie zien bij Lucky Ajax? In ieder geval de vaste kern spelers, waaronder Sjaak Swart, Dick Schoenaker, Michel Kreek, Gerrie Mühren, Wim Jonk, Hannie Das, Peter van der Hengst, Dennis Gerritsen en Danny Muller. Nieuwe gezichten zouden dit jaar kunnen zijn: Wamberto en Shota Arveladze. Helaas moet Lucky Ajax dit jaar afscheid nemen van Simon Tahamata, de publiekslieveling die nagenoeg elke wedstrijd van de partij was en zich altijd zeer nadrukkelijk liet zien op het veld. Met zijn vertrek naar Saudi-Arabië gaat een persoonlijke wens van Simon in vervulling, maar betekent dit meteen een vacante 'nummer 10-positie' in de basis van Lucky Ajax. Gelukkig was Simon op de derde zaterdag van mei nog wel van de partij bij de eerste wedstrijd van 2009. Op de valreep moesten wij er dus nog voor zorgen dat de wisselbeker klaargestoomd was voor een enkele reis naar het Midden Oosten.

Eenmaal Amsterdam verlaten naderden we de duinen van Noord Holland gestaag. Helaas kwam de regen omstreeks drie uur in de middag met bakken naar beneden, dus we vreesden voor een zorgeloos en droog voetbalfestijn. Zoals het een wedstrijd van Lucky Ajax betaamt, stopten de buien anderhalf uur vóór de aftrap en begon het weer met regenen na afloop van het buffet. Bij aankomst op de parkeerplaats van Egmondia zat onze leider Werner Schaaphok relaxed een sigaartje te roken; zijn ideale voorbereiding op tweemaal 35 minuten van de ouwe garde van Ajax. Rond vier uur druppelden één voor één de spelers binnen. Na Sjaak Swart volgden Dick Schoenaker, Michel Kreek, Hannie Das en Dennis Gerritsen. Speciaal voor zijn nieuwe boek (meer info volgt) zagen we ook Raymond Bouman dichtbij de Lucky Ajax-selectie. Aangezien de kantine bij aankomst overvol was met kinderfestiviteiten n.a.v. eerdere activiteiten besloten de spelers van Lucky Ajax even bij te kletsen vlakbij de kleedkamer en daarna redelijk snel om te kleden. Meest opvallende speler in de selectie van Lucky Ajas was toch wel Wamberto, die vandaag zijn debuut zou maken bij Lucky Ajax.

Tien minuten voor de aftrap van 17.00 uur waren alle spelers nog bezig met de warming up. Het zonnetje was doorgekomen en langzaam hadden zich pakweg 200 toeschouwers verzameld langs het veld aan de zijde van de kantine. Voorafgaande aan de wedstrijd zou een special guest de Lucky Ajax-wisseltrofee 2008 uitreiken aan Simon Tahamata, de winnaar van de laatste editie. Later bleek dat onze special guest door een verkeersongeval geen gebruik kon maken van de Velsertunnel en pas na een kwartier spelen bij Egmondia arriveerde. Nadat enkele jubilarissen van Egmondia door een afgevaardigde van de KNVB in het zonnetje gezet waren, mocht Albert Koster de rol van de special guest waarnemen en Simon de felbegeerde beker overhandigen. De beker mocht definitief plaatsnemen in huize Tahamata want de klassieke linksbuiten heeft de beker voor de derde keer op rij weten te bemachtigen. Tijdens alle wedstrijden van 2008 wist Simon Tahamata zich als Man van de Wedstrijd te onderscheiden. Een unicum derhalve.. Tijdens de speeches van Egmondia betrad Ali B. uiteindelijk het terrein van Egmondia. De knuffelmarokkaan deed zijn bijnaam eer aan door niet direct de kleedkamer op te zoeken, maar het veld op te rennen en Sjaak Swart te voorzien van een knuffel en een zoen op zijn wang. Sjaak bleef ondertussen stoïcijns wijzen naar de kleedkamer. Typisch Sjaak natuurlijk...

Om 17.14 uur begon de wedstrijd met perfecte weersomstandigheden. Egmondia, dit seizoen bijna gedegradeerde uit de 5e klas, zette meteen de verdediging van Lucky Ajax onder druk. Met twee lijmscherpe aanvallen op randje buitenspel werd meteen de toon gezet voor een serieuze maar sportieve wedstrijd. De eerste aanval kon door Hannie Das nog onschadelijk gemaakt worden, maar in de vijfde minuut was het wel raak: Robin Kager zette Egmondia enigszins verrassend op een 1-0 voorsprong. Direct daarna bleek dat het een doelpuntrijke wedstrijd zou gaan worden. Uit een voorzet van Danny Muller zette Dennis Gerritsen de roodwitten weer naast de thuisclub: 1-1. Er waren nog geen tien minuten gespeeld maar het publiek genoot al met volle teugen. In de 13e minuut viel er een dieptepass van Lucky Ajax tussen de verdediging en de keeper van Egmondia. Dennis Gerritsen zag zijn gretigheid beloond en wist de bal voorbij een toegesnelde verdediger en goalie FRanz Groen te tikken. Daarna was het doel geheel vrij en stond Lucky Ajax alweer op een voorsprong: 1-2. Na dit doelpunt wandelde onze special guest, oud-Ajax-keeper Heinz Stuy, langs de dug-out van Lucky Ajax. Ondanks de verkeersproblemen had hij het veld van Egmondia toch weten te bereiken.

Nog vóór de thee vijzelde Lucky Ajax de score ouderwets op. Eerst zorgde Richard Witschge met een puike vrije trap voor de 1-3. Kort vóór de rust wist Lucky Ajax nog tweemaal het net te vinden. Wamberto rondde een mooie solo knap af met zijn eerste treffer voor Lucky Ajax. Op de valreep van het eerste bedrijf wits Dennis Gerritsen met zijn derde treffer de ruststand op 1-5 te zetten. Met zijn opvallende productiviteit zal Gerritsen, mits voldoende wedstrijden aanwezig, een gedegen kandidaat zijn om de nieuwste wisseltrofee te gaan veroveren.

De tweede helft begon wat mat. De zon was verdwenen achter een dik pak wolken en het was een stuk frisser geworden. Ali B. en Justin Swart hadden het veld betreden, eerstgenoemde sprak natuurlijk het meest aan bij het jeugdige publiek in Egmond. Ali B., Wamberto en Simon Tahamata wisten met hun soli op te vallen. Dennis Gerritsen, Richard Witschge en Bryan Roy zorgden voor de technische hoogstandjes. Net op het moment dat verwacht werd dat de wedstrijd als een nachtkaars zou uitgaan, was het wederom Dennis Gerritsen die met een koele schuiven de stand naar 1-6 wist te tillen. Hierdoor leek ook Egmondia wakker geschud. Nadat stand-in-keeper Kees Heemskerk van Lucky Ajax een aanvaller van Egmondia had gevloerd in het strafschopgebied, wist invaller Gilbert Recourt uit een strafschop de tweede treffer van Egmondia te scoren. Met nog tien minuten te spelen volgde de periode van Danny Muller. Uit een voorzet van Ali B. wist Danny Muller de marge weer op vijf doelpunten te zetten: 2-7. Weer luttele minuten later wist Niels de Jong, ook een invaller bij Egmondia, te profiteren van een misverstand in de verdediging van Lucky Ajax. Met 3-7 was de eindstand nog niet bereikt, want nagenoeg van de aftrap af wist wederom Danny Muller het net te vinden. Ditmaal wist Muller te scoren op aangeven van Wamberto. Met 8-3 was het kalenderjaar 2009 voor Lucky Ajax geweldig begonnen. Met respect voor Egmondia, dat Lucky Ajax op respectvolle en sportieve wijze had bestreden. Na het laatste fluitsignaal werd met name Ali B. bestormd door handtekeningenjagers en werd Simon Tahamata voor de camera geïnterviewd na zijn (voorlopig?) laatste wedstrijd bij de oud-Ajacieden.

De derde helft in Egmond aan Zee sloot naadloos aan op de twee voetbalhelften. De spelers konden gezellig bijkletsen van de organisatoren en spelers van Egmondia. Nadat Sjaak Swart het buffet had geopend, werd de eerste wedstrijd van Lucky Ajax afgesloten met een hapje en een drankje. Iedereen sprak over een geslaagde voetbalmiddag aan de Noord Hollandse kust. Leuke spelers, een sportieve wedstrijd en veel doelpunten: wat wil je nog meer als voetballiefhebber. Via deze weg danken wij de organisatie van Egmondia voor de positieve samenwerking en ontvangst, alsmede de geweldige organisatie. Ondertussen richt onze blik zich alweer op SC Veluwezoom 4, de tegenstander van volgende week in Gelderland.

Lucky Ajax te gast op het 70-jarige jubileum van Egmondia / AP

Rob Been, Werner Schaaphok en Hannie Das bij aankomst in Egmond aan Zee / GS

Sjaak Swart wordt onderhanden genomen door verzorger Wolther Kooistra / GS

Dick Schoenaker bereidt zich in alle rust voor op de eerste wedstrijd van het seizoen / GS

Wamberto droeg vandaag voor de eerste keer het shirt van Lucky Ajax / AP

De spelers staan klaar om het veld te betreden / AP

Gezamenlijke elftalfoto van Egmondia met Lucky Ajax / AP

Direct na aankomst bij Egmondia geeft Ali B. een verbouwereerde Sjaak Swart een oprechte knuffel / GS

Simon Tahamata ontvangt uit handen van Albert Koster de Lucky Ajax-wisseltrofee 2008 / GS

Albert Koster en Simon Tahamata / AP

Danny Muller heeft Ali B. welkom in Egmond aan Zee / AP

Bryan Roy ontvangt de bal / AP

Danny Muller op het middenveld / AP

Richard Witschge schiet op het doel van Egmondia / AP

Voorzet van Dick Schoenaker / GS

Ali B. aan de bal onder toeziend oog van Sjaak Swart / GS

Simon Tahamata, wellicht voor de laatste keer actief voor Lucky Ajax / GS

Justin Swart probeert zijn tegenspeler te passeren / GS

Dennis Gerritsen worstelt zich langs de verdediging van Egmondia en zal voor 1-2 gaan zorgen / AP

Dick Schoenaker dekt zijn tegenspeler kort / AP

Wederom weet Dennis Gerritsen het net te vinden / AP

De plaatselijke jeugd volgt met name Ali B. op de voet / AP

De reservebank van Lucky Ajax, met van links naar rechts: Ali B., Justin Swart, Wolther Kooistra, Rob Been, Werner Schaaphok en Albert Koster / GS

Heinz Stuy met de wisselbeker voor Simon Tahamata / GS

In de rust overhandigt Heinz Stuy alsnog de wisseltrofee aan Simon Tahamata / GS

Heinz Stuy en Simon Tahamata / GS

Rick geniet van Lucky Ajax / GS

/ GS

Fans (of familie?) van Egmondia-speler Olaf van der Steen / AP

Richard Witschge nadert het strafschopgebied van Egmondia / AP

Lucky Ajax-keeper Kees Heemskerk pakt de bal klemvast / AP

Bryan Roy strekt zich vóór het nemen van een vrije trap / AP

Rob Been wordt gepasseerd / AP

Kees Heemskerk weet de aanval onschadelijk te maken / AP

Kopbal van Dennis Gerritsen / GS

Sjaak Swart zet een aanval van Lucky Ajax op / GS

Danny Muller speelt een mannetje uit / GS

Voor Kees Heemskerk was het een bijzondere ervaring om het doel van Lucky Ajax te verdedigen / AP

Ali B. neemt de bal stijlvol aan / AP

De vlag kon vandaag vaak naar beneden blijven / AP

Kees Heemskerk / AP

Ali B. houdt twee verdedigers bezig / AP

Wamberto weet op zijn bekende wijze vele verdedigers af te troeven / AP

Richard Witschge / AP

Simon Tahamata legt het succes van Lucky Ajax uit / AP

Danny Muller signeert enkele ballen / AP

Simon Tahamata blijft tot zijn laatste wedstrijd een grote favoriet bij de toeschouwers / AP

Iedereen tegelijk op de foto met Ali B. / AP

Op de valreep nog één piepklein fotootje, zegt Ali... / AP

Wamberto met een jeugdige fan / GS

De Ouwe Garde ontmoet Bryan Roy / GS

In de bestuurskamer wachten Bryan Roy, Danny Muller en Werner Schaaphok op het buffet / GS

Buiten willen de dames van Egmondia maar al te graag op de foto met Jaap Stam / GS

*****

Scoreverloop: 5. Robin Kager 1-0, 8. Dennis Gerritsen 1-1, 13. Dennis Gerritsen 1-2, 25. Richard Witschge 1-3, 34. Wamberto 1-4, 35. Dennis Gerritsen 1-5, 55. Dennis Gerritsen 1-6, 58. Gilbert Recourt (pen.) 2-6, 63. Danny Muller 2-7, 67. Niels de Jong 3-7, 68. Danny Muller 3-8

Scheidsrechter: Paul Kager
Assistent-scheidsrechters: Engel Wijker en T. Gravemaker

Egmondia:

1. Franz Groen, 2. Henk Verdonk, 3. Marcel van Opstal, 5. Philip de Baar, 6. Marco Dekker, 7. Robin Kager, 8. Martin Gul, 9. Heli Koopman, 10. Jacco van 't Hof, 12, Olaf van der Steen, 13. Dennis van de Laarse

Reserves: 4. Tom Damstra, 10. Melvin Blok, 11. Roel Verburg, 14. Gilbert Recourt, 15. Peter Stam, Niels de Jong

Lucky Ajax:

1. Kees Heemskerk, 2. Dick Schoenaker, 3. Hannie Das, 4. Michel Kreek, 5. Richard Witschge, 6. Danny Muller, 7. Bryan Roy, 8. Sjaak Swart, 9. Dennis Gerritsen, 10. Simon Tahamata, 11. Wamberto

Reserves: 15. Ali B., 16. Justin Swart, 17. Rob Been
Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: Wolther Kooistra

<<< Terug naar Speelschema 2009