Zaterdag 13 juni 2009

't Ouwe 5e - Lucky Ajax 1-5 (0-3)
Barneveld, 15.30 uur

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: Ilja Knemeijer en George Sweijen

Normaal gesproken is een voetbaldag van Lucky Ajax één groot feest. Vorige week zaterdag begon de dag met het trieste bericht dat Bobby Haarms was overleden. In Terneuzen werd met rouwbanden gespeeld en een minuut stilte in acht genomen. De week stond bol van nostalgie en weemoed naar De Goede Beul. Toen ook nog bekend werd dat er op zaterdag 13 juni een afscheidsbijeenkomst georganiseerd zou worden bij De Toekomst, wisten we dat het een hele vreemde zaterdag zou worden. Niet louter aandacht voor plezier en ontspanning, maar ook een moment om even stil te staan bij het vreselijke afscheid van de grootste Ajacied allertijden: Bobby Haarms. In de ochtend kwam het gehele gezelschap van Lucky Ajax elkaar al tegen bij De Toekomst, alwaar de indrukwekkende afscheidsbijeenkomst tussen 11 en 1 uur plaatsvond. Pas daarna ging de knop om naar de wedstrijd die Lucky Ajax zou spelen tegen 't Ouwe Vijfde van SDVB in Barneveld. Het was duidelijk te zien dat veel spelers nog onder de indruk waren van de heftige bijeenkomst van de ochtend.

In Barneveld was aan het begin van de middag een G-voetbaltoernooi. Het winnende team kreeg nog een extraatje: het mocht een duel spelen tegen een zevental van Lucky Ajax. Om kwart over drie, nagenoeg alle spelers waren aanwezig, begon Sjaak Swart in de kleedkamer de spelers aan te wijzen die de spits mochten afbijten. Hij gaf aan dat hij de meest bekende namen in de voorwedstrijd wilde hebben. Dickie... Wampie... Richard... Gerrie... Arno...Danny en onze keeper. 'Ik dacht dat je alleen bekende namen zou aanwijzen', beet Gerritsen de net gemasseerde Sjaak Swart met een knipoog toe. Danny Muller en Arno Splinter, die tegenover hen zaten, zagen de humor er wel van in. Lucky Ajax zou het G-team dus bestrijden in de volgende samenstelling:

1. Raymond van Dirven, 2. Dick Schoenaker, 3. Richard Witschge, 4. Arno Splinter, 6. Gerrie Mühren, 7. Danny Muller, 11. Wamberto

Het duel werd op een half veld gespeeld en begon om half vier. Het G-team werd alle ruimte geboden om te combineren en aan te vallen. Zoveel ruimte zelfs dat het onverwachts op een 1-0 voorsprong kwam in de 5e minuut. Direct na de aftrap werd een aanval van Lucky Ajax onderbroken en was de tegenstoot van het G-team meteen effectie. Na nog geen 7 minuten spelen stond Lucky Ajax met 2-0 achter en deze voorwedstrijd zou nog geen 15 minuten gaan duren. Lucky Ajax herpakte zich en met et uurwerk in de buurt werd de achterstand snel omgezet. Richard Witschge en Wamberto wisten een 2-2 score naar het laatste fluitsignaal te trekken. Vier doelpunten in een kwartier, gelijkelijk verdeeld en iedereen was tevreden.

Direct na de voorwedstrijd werd alles voorbereid voor de hoofdwedstrijd die voor deze gelegenheid tweemaal een half uur zou duren. Helaas was Bryan Roy nog niet gearriveerd, dus hierop werd gewacht. Ondertussen was er wel alle tijd voor het maken van een mooie gezamenlijke elftalfoto. Hierna vond een opmerkelijk tafereel plaats. Beide elftallen posteerden zich naast elkaar met het zicht op de tribune. Eerst werd het clublied van Ajax gespeeld, daarna het clublied van 't Ouwe Vijfde. Aangezien het een bekende tekst was, zagen we zelfs Sjaak Swart meezingen. Voorafgaande aan de wedstrijd werd uit groot respect voor Bobby Haarms nog één minuut stilte in acht genomen. Erg indrukwekkend hoe iedereen zich netjes aan zo'n verzoek houdt. Lucky Ajax begon om 6 minuten over 4 aan de wedstrijd, net als vorige week met rouwbanden...

Meteen na het eerste fluitsignaal bleek al dat het een leuke gezellige pot voetbal zou worden. De veteranen van 't Ouwe Vijfde (gemiddelde leeftijd van het basisteam was 55 jaar) knokten voor elke meter maar zonder hard of gemeen te spelen. En als beide elftallen elkaar laten voetballen, is er zoveel plezier op het veld dat dit ook naar de toeschouwers rondom het veld overslaat. Vandaag was zo'n dag. Natuurlijk wilde 't Ouwe Vijfde er alles aan doen om in ieder geval te scoren en misschien te stunten. Maar wij hebben Dennis Gerritsen... Hij had twee wedstrijden niet meegedaan. maar was vandaag weer ouderwets van de partij en op dreef. Na ruim vijf minuten slalomde Dennis van buiten het strafschopgebied langs enkele verdedigers heen naar het doel van 't Ouwe Vijfde. Eenmaal dichtbij het doel was het eenvoudig om de score naar 0-1 te tillen. Halverwege de eerste helft was het wederom Gerritsen die het doel wist te vinden. Met een afstandsschot van 15 meter wist hij de keeper van 't Ouwe Vijfde voor de tweede keer te verschaken: 0-2 en de wedstrijd leek al snel beslist.

Opvallend genoeg bleken de spelers van 't Ouwe Vijfde over een zeer goede conditie te beschikken en gaven zeker niet op. Met name in de afronding was de gretige thuisclub soms ongelukkig. Lucky Ajax is het hele seizoen al zeer effectief en bewees dat ook vanmiddag in Barneveld. Wamberto wist na ongeveer 20 minuten spelen de stand op 0-3 te zetten. Deze stand zou ook de ruststand betekenen.

De tweede helft begon met een ontketend Ouwe Vijfde.. De thuisclub kreeg enkele kansen, maar onder meer de paal bleek een sta in de weg om de wedstrijd weer wat spannender te maken. Toen de storm was gaan liggen, sloeg Lucky Ajax binnen enkele minuten tweemaal keihard toe. Wamberto en Witschge, de spelers die ook in het duel tegen het G-team al gescoord hadden, bouwden de score verder uit naar 0-5. Het doelpunt van Witschge was een juweeltje: vanaf ongeveer 20 meter schoot Richard de bal hard en loepzuiver in de kruising bij de Barnevelder. Witschge was toch al de smaakmaker, want met elke hakjes, balletjes achter het standbeen langs etaleerde hij de technische hoogstandjes die men van Lucky Ajax verwacht. Sjaak Swart werd er soms moedeloos van als drie spelers van Lucky Ajax alleen op de keeper af gaan en dan eindeloos door combineren totdat de aanval alsnog vastloopt...

Mede door de onzorgvuldigheid bij Lucky Ajax en het ongeluk bij 't Ouwe Vijfde bleef de 0-5 lang op het scorebord staan. Gelukkig kreeg de thuisclub alsnog de dikverdiende treffer. Nico Gijsbertse wist tien minuten voor het einde de bal achter Raymond van Dirven te schieten. Zijn treffer, die meteen tot de 1-5 eindstand zou leiden, werd met groot gejuich ontvangen door de gehele selectie van 't Ouwe Vijfde en het 1100-koppige publiek, die in het zonnetje heerlijk genoot van een potje zomeravondvoetbal.

Na het duel waren er bij beide teams louter lachende gezichten. Het was een heerlijke wedstrijd geweest en iedereen had genoten. TIjdens de derde helft kon iedereen samen terugblikken op het evenement en was er een geweldige Indische rijsttafel verzorgd. De aanwezigen genoten volop en kregen tijdens het eten nog een korte uitzending van TV Barneveld te zien, waarin Mario Been als nieuwe coach van 't Ouwe Vijfde zou zijn benaderd. Hilarisch filmpje en tekenend voor de tegenstander en de sfeer vandaag. Na het buffet vertrokken langzaam alle spelers weer naar hun auto. Dick Schoenaker bleef als laatste van de spelers over in de bestuurskamer. Iedereen werd met een doos eieren uitgezwaaid en de redactie kreeg ook nog een extra presentje van contactpersoon en organisator Joop van Veelen. Laatstgenoemde willen we bij deze dan ook erg bedanken voor de geweldige samenwerking en organisatie rondom deze wedstrijd. Het was een groot voorrecht om op deze dag vol weemoedige gevoelens zo gastvrij en vriendelijk ontvangen te worden...

Het winnende team van het G-voetbaltoernooi

Lucky Ajax met het G-team

Richard Witschge

Het G-team gaf vandaag veel tegenstand

Wederom Richard Witschge

Lucky Ajax komt op 2-1 via Richard Witschge

Het elftal van Lucky Ajax

Lucky Ajax met de selectie van 't Ouwe Vijfde

De spelers presenteren zich aan het publiek uit Barneveld

De volksliederen worden gespeeld...

Eén minuut stilte voor Bobby Haarms

Langs de zijlijn volgt iedereen dit gebaar met veel respect

De bank van Lucky Ajax, met Justin Swart, Hannie Das, Werner Schaaphok, Wolther Kooistra en Albert Koster

Ook op de bank van 't Ouwe Vijfde is het beregezellig

Wamberto

Danny Muller

Dennis Gerritsen begint aan een solo wat tot de openingstreffer zou leiden

Danny Muller (7) feliciteert Dennis Gerritsen

Dennis heeft er zin is, dus Lucky Ajax scoort erop los

Balcontrole bij Danny Muller

Bryan Roy bereidt een passeerbeweging voor

Sjaak Swart kijkt toe hoe Lucky Ajax doorcombineert tot er balverlies wordt geleden

Schot van Dennis Gerritsen

Pass van Sjaak Swart

Wederom Dennis Gerritsen begint aan een solo

Wamberto op snelheid langs de verdediging

De bank van 't Ouwe Vijfde in de tweede helft

Danny Muller tussen drie spelers van 't Ouwe Vijfde

Wamberto

Hannie Das

Schot van Wamberto, Lucky Ajax komt op 0-4

't Ouwe Vijfde gaf zich vandaag niet zomaar gewonnen

Schot van Nico Gijsbertse, wat de eer van 't Ouwe Vijfde zou redden

Nico is middelpunt van de feestvreugde

Langs de zijlijn wordt de 5-1 uitslag besproken

Ben Oorsprong, bouwer en beheerder van de websites van 't Ouwe Vijfde en SDVB

Na de wedstrijd feliciteren de spelers elkaar met de geslaagde wedstrijd

Bryan Roy

Roy zet een handtekening op een bal

Sjaak Swart moet ook aardig wat signeren

Dit shirt zal nooit meer gewassen worden

Keeper Raymond van Dirven

Bryan Roy bekijkt een oude foto van een schoolvoetbalteam waar hij zelf op staat

Deze foto's krijgt terecht alle aandacht van Bryan

Wamberto in afwachting van het buffet

Tussendoor het filmpje met Evert ten Napel en Mario Been

 

Danny Muller en Richard Witschge

Sjaak Swart, Dick Schoenaker en Werner Schaaphok

Tsja... Dit is onze topscorer...

Veel plezier bij het bekijken van het Barneveld-journaal

Sjaak Swart opent het buffet

Danny Muller, Hannie Das en Albert Koster

Werner Schaaphok, Gerrie Muhren en Dennis Gerritsen

Sjaak Swart weet heel goed wie deze Indische rijsttafel verzorgd heeft

Om geen genoeg van te krijgen...

Ook de redactie wordt in het zonnetje gezet

Wamberto en Danny Muller sluiten de derde helft in stijl af

*****

Scoreverloop: 6. Dennis Gerritsen 0-1, 15. Dennis Gerritsen 0-2, 19. Wamberto 0-3, 42. Wamberto 0-4, 46. Richard Witschge 0-5, 51. Nico Gijsbertse 1-5

Scheidsrechter:
1e helft: Charles Groot
2e helft: Willem Massier

Assistent-scheidsrechters: Sjoerd Jansen en Gerjan Danhof

Toeschouwers: ca 1100

't Ouwe Vijfde:

Rein Kuyt, Bert Hartkamp, Coos van Egdom, Rudie Morren, Frans Rijssemus, Ron Nouse, Joop van Veelen, Theo Schothuis, Nico Gijsbertse, Erik Jan Schimmel, Marius Kolkman

Reserves: Gert Pater, Hans Manders, Ronald Tulen, Wim Blokland, Ies Bos, Wilco van Dijk, Peter de Dreu, Janco Heimgartner

Trainer: Ron Nouse
Leider: Theo Schothuis
Assistent leider: Wim Blokland

Lucky Ajax:

1. Raymond van Dirven, 2. Dick Schoenaker, 3. Richard Witschge, 4. Arno Splinter, 6. Gerrie Muhren, 7. Danny Muller, 8. Sjaak Swart, 9. Dennis Gerritsen, 10. Bryan Roy, 11. Wamberto

Reserves: 15. Justin Swart, 17. Hannie Das

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: Wolther Kooistra

<<< Terug naar Speelschema 2009