Vrijdag 16 mei 2003
Oostersportpark te Harlingen
19.00 uur
Zeerobben - Lucky Ajax 4-6 (1-3)
Wederom waren de weersvoorspellingen ons niet gunstig gezind toen we ons losrukten uit het filegeweld van Amsterdam en omgeving. Vandaag stond de verste uitwedstrijd tot dit moment op het programma. De Harlingse amateurclub vv Zeerobben bestaat dit jaar 50 jaar en Lucky Ajax was de meest opvallende naam in het lijstje van jubileumactiviteiten.

Ruim van tevoren hadden wij al contact gehad met de organisatie van de club. Mede hierdoor wisten we dat de wedstrijd al om 19.00 uur zou beginnen, wat vrij vroeg was aangezien het een aardig eind rijden was. Een vrije middag was derhalve het meest logische gevolg.

Waar we in Lekkerland en Beverwijk de meest toeristische route volgden wanhopig op zoek naar het veld waar de Rood Witten zouden aantreden, stonden in en rondom Harlingen overal bordjes hoe men zo snel mogelijk het terrein van vv Zeerobben kon vinden. Deze tijdwinst zorgde ervoor dat we in alle rust onze auto konden parkeren en op het groenwitte feestgedruis konden aflopen.

Net als in Beverwijk was de publieke belangstelling enorm, wat tot een gezellige sfeer leidde. Wij melden ons in de bestuurskamer, waar we bijzonder hartelijk en gastvrij werden ontvangen. Toen we gingen zitten, kregen we meteen taart en een kopje koffie voor ons gezet en informeerden vele Zeerobben-leden wie we waren en wat we precies deden. Uiteindelijk kregen we de rugnummers en opstelling van Zeerobben aangeleverd. Tevens kregen we te horen welke jubileumactiviteiten er nog meer waren. Bijzonder was ook de ontmoeting met Oeds, de webmaster van de website van vv Zeerobben. Ondanks het feit dat Oeds een digitale fotocamera bij zich had, en wij (deze keer) een eenvoudig toestelletje zonder zoom, waren we ervan overtuigd dat we toch iets voor elkaar zouden kunnen betekenen.

Tezamen met Oeds en enkele fotografen van de plaatselijke media, liepen we vlak vóór 19.00 uur het veld op om de spelers op te wachten. Bij het betreden van het veld heerste een echte voetbalsfeer, wat kracht werd bijgezet door enkele fakkels van bengaals vuurwerk achter de goal. Alleen dáárom al, spreken de wedstrijden van Lucky Ajax ons meer aan dat de zwaar bewaakte en overdreven beveiligde wedstrijden in het betaalde voetbal.

De wedstrijd werd vooraf gegaan door het maken van de beide elftalfoto's en één gezamenlijke. Het jongste lid van Zeerobben nam de aftrap en de wedstrijd was begonnen. Lucky Ajax begon sterk op de grasmat, die in tegenstelling tot de week ervoor in Beverwijk, er in Harlingen bijzonder goed bijlag. John Bosman bewees na zes minuten spelen een waardige spits voor Lucky Ajax te zijn en zette de eerste Ajax-goal op het elektronisch scorebord. De voorzet was van de steeds beter in vorm rakende Dick Schoenaker. De plaatselijke bevolking reageerde enthousiast op deze snelle treffer.

John van 't Schip trok de goede lijn van de Ajacieden in het eerste kwartier door en verdubbelde de score ongeveer tien minuten later. Na deze treffer kantelde de wedstrijd en nam Zeerobben overduidelijk het initiatief over. Veelvuldig balverlies op het middenveld zorgde ervoor dat de verdediging vaker dan gewenst onder druk kwam te staan. Gelukkig voor ons leidde dit niet direct tot 100% kansen en werd Stanley Menzo niet tot het uiterste gedrongen. Toch eiste de verdedigende activiteiten haar tol. Halverwege de eerste helft moest Edo Ophof geblesseerd het veld verlaten en kwam publiekslieveling Eef Melgers erin. De balans in het elftal was iets meer terug en Brian Roy drukte dit uit met een stiffie vlak voor de thee: 0-3.

Maar het was nog niet gebeurd in het eerste bedrijf. Zeerobben kreeg een vrije trap net buiten het penaltygebied van Stanley. Doordat de Ajacieden te snel uitliepen, moest de vrije trap worden overgenomen. De tweede poging kwam via de voeten van Dick Schoenaker gelukkig terecht bij Wiebe Attema, die de marge verkleinde tot twee doelpunten: 1-3.

In de rust werden we nogmaals geconfronteerd met de goeie ouwe tijd. Geen keiharde muziek en reclame zoals in de Arena, maar een dweilbandje die zorgde voor spontane en vrolijke feestmuziek, horende bij zo'n geweldige avond, die wonderwel alsnog droog leek te blijven. Na de thee zagen we ook Keje Molenaar niet meer terugkeren. Een tweede blessure in het team van Sjaak Swart, die zelf in pak op de bank bleef zitten met het oog op de komende drie wedstrijden in vier dagen tegen respectievelijk SDOB (Broek in Waterland), Nulandia (Nuland) en VVGA (Amsterdam).

Bij elke wedstrijd van Zeerobben neemt Sjoerd Mier een penalty op de keeper van de tegenstander, zo ook deze keer. Stanley Menzo, die toch menig belangrijke penalty gestopt heeft in zijn imposante carrière, was compleet kansloos tegen Sjoerd, die zijn vreugderun deelde met het Zeerobben-publiek.

De druk op de Ajax-verdediging bleek al in de rust toen diverse spelers voor het eerst met een vuurrood hoofd de kleedkamers opzochten. In de tweede helft voerde Zeerobben de druk nog verder op, wat leidde tot de 2-3 gescoord door Wietse de Wit. Echter, één minuut later zorgde Dick Schoenaker voor de broodnodige tegentreffer. De druk van Zeerobben was hierdoor niet weg en dit leidde tot twee treffers binnen vijf minuten. Aanvoerder Paul Kingma en Enes Mehic zetten de thuisclub verrassend op 4-4, de tweedeklasser rook bloed en trachtte door te drukken.

Juist op het moment dat de voorsprong voor Zeerobben in de lucht hing, zag je de koppies bij met name de jongste spelers van Lucky Ajax iets strakker gaan staan. John Bosman, John van 't Schip en Brian Roy gaven iets meer druk, wat alsnog leidde tot de winst voor Lucky Ajax. Door de aanvallende bedoelingen kwam eerst John Bosman alleen voor Zeerobben-goalie Dick van Galiën te staan en scoorde beheerst 4-5. Eén minuut later scoorde Ronald Koeman fraai met een boogbal de beslissende treffer, wat resulteerde in een 6-4 overwinning voor Lucky Ajax.

Na het laatste fluitsignaal werden alle spelers opgeslokt door de handtekeningenjacht van de plaatselijke jeugd. Brian Roy was toch tevreden met de overwinning. Hij voelt zich in zijn eerste hele seizoen bij Lucky Ajax erg thuis binnen de groep 'Amsterdammers'. Voor hem is het extra leuk dat er spelers bijzijn die uit zijn Ajax-tijd stammen, zoals John van 't Schip, Rob Witschge en Sonny Silooy.

Martin Wiggemansen was blij dat Lucky Ajax toch nog de overwinning uit het vuur had weten te slepen, maar dat vele Ajacieden aardig diep hadden moeten gaan. De complimenten waren terecht voor Zeerobben en het massaal uitgelopen publiek. Vooruitkijkend naar de zware week voor Lucky Ajax, kwam Martin tot de conclusie dat hij de Lucky Ajacieden de komende tijd vaker zou zien dan zijn eigen vrouw.

Dick Schoenaker genoot zichtbaar van deze wedstrijd, maar het loopwonder van 25 jaar geleden, zat er zichtbaar doorheen na de wedstrijd. 'Volgens mij is de luchtvochtigheid hier in het noorden toch iets anders als wat we gewend zijn', zei Dick met een lach. En zo liep iedereen na de wedstrijd eigenlijk rond...tevreden, lachend en natuurlijk op zoek naar een hapje en een drankje. Wij voegden ons te doen gebruikelijk bij de Ajacieden in de ietwat kleine bestuurskamer waar een heerlijke maaltijd door de organisatie van Zeerobben was voorbereid. Terwijl de plaatselijke jeugd, met schrift en pen in de hand geduldig bleef wachten op de helden van weleer (in onze ogen nu nog steeds!), sloten wij de avond af met een dankwoord aan Zeerobben voor de perfecte organisatie, de gastvrijheid en de medewerking die zij ons verleend hebben bij het maken van een passend sfeer-, wedstrijd en fotoverslag. Wij hopen in de toekomst graag terug te keren op het Oostersportpark in Harlingen voor wederom een happening; een thuiswedstrijd van Zeerobben....

6. John Bosman 0-1, 14. John van 't Schip 0-2, 33. Brian Roy 0-3, 35. Wiebe Attema 1-3, 42. Wietse de Wit 2-3, 43. Dick Schoenaker 2-4, 47. Paul Kingma 3-4, 51. Enes Mehic 4-4, 62. John Bosman 4-5, 63. Ronald Koeman 4-6

Scheidsrechter: Henk Bleeker

Aantal toeschouwers: 1.900

Zeerobben:
1. Dick van Galiën, 2. Richard van de Kooi, 3. Franciscus Breidenbach, 4. Etienne Oostrom, 5. Sven Warmerdam, 6. Sander Vredeveld, 7. Paul Kingma, 8. Klaas Kuiken, 9. Wiebe Attema, 10. Jelle de Boer, 11. Wietse de Wit.
Reserves: 12. Henri van de Veen, 13. Anton Knipper, 14. Wytze van der Lei, 14. Enes Mehic, 15. Martin Kingma, 15. Ronald van de Molen

Trainer: Johnny Nota

Lucky Ajax:
1. Stanley Menzo, 2. Keje Molenaar, 3. Edo Ophof, 4. Sonny Silooy, 5. Peter van der Hengst, 6. Ronald Koeman, 7. Dick Schoenaker, 8. Gerrie Mühren, 9. John Bosman, 11. Brian Roy, 14. John van 't Schip

Reserves: 12. Martin Wiggemansen, 15. Eef Melgers

Trainers: Sjaak Swart en Werner Schaaphok

Toegift: Zeerobben - Ajax in 1973
Halverwege de jaren zeventig speelden het Pupillen-B1-elftal van Zeerobben en Ajax tweemaal tegen elkaar.
Na de eerste wedstrijd, die door de pupillen van Ajax met 9-0 was gewonnen, volgde een jaar later de tweede wedstrijd.
Opvallende naam in het pupillenelftal van Ajax was een jonge Wim Kieft.
Als toegift hebben wij beslag weten te leggen op de elftalfoto's van beide elftallen uit 1973
.
<<< Vorige wedstrijd Volgende wedstrijd >>>