Woensdag 2 juni 2010

GJS - Lucky Ajax 3-4 (0-2) 
Gorinchem, 19.00 uur

 

Tekst: Rodger Lahr/ Foto's: Ilja Knemeijer en Anna Petra Talsma

 

Lucky Ajax zou het voorseizoen afsluiten met een uitwedstrijd tegen GJS in het altijd gezellige Gorinchem. Tweedeklasser GJS vierde dit jaar haar 80-jarig bestaan en luisterde dit onder meer op door het elftal der oud-Ajacieden naar Sportcomplex Dalem te halen. Opvallende naam bij de thuisclub was toch wel die van José Bos, voorheen van der Heijden. Zij was in seizoen 1998/1999 de voorlaatste Miss Ajax en is momenteel aan GJS verbonden omdat haar man in het tweede elftal speelt. Bij aankomst werden we dus niet alleen uitermate gastvrij ontvangen door organisator en contactpersoon Robert Versendaal, maar ook door José Bos. De zon scheen, het was een heerlijke temperatuur en iedereen had veel zin in de laatste tweemaal 35 minuten voetballen vóórdat het WK-voetbal alle aandacht krijgt.

Bij Lucky Ajax waren Dick Schoenaker en Justin Swart helaas verhinderd vanwege een blessure. Laatstgenoemde was voor de mentale spirit wel aanwezig in de kleedkamer en langs het veld, waar zijn opa zijn laatste duel zou spelen vóór zijn 72e verjaardag volgende maand. Meest opvallende namen bij Lucky Ajax waren die van Rob Witschge en Bryan Roy. Dennis Gerritsen zou vandaag de positie van diepste spits innemen. Verder de inmiddels bekende namen bij Lucky Ajax, zoals Danny Muller, Wamberto, Hannie Das, Arno Splinter en Marcel Peeper. Raymond Dirven consolideerde zijn basisplaats onder de lat; gezien de sterke tegenstander was de aanwezigheid van jeugdige spelers Mike Ruiter en Marvin Hasselbaink zeer gewenst.

Kort vóór zeven uur liepen de spelers van Lucky Ajax en GJS met jeugdspelers aan de hand het veld op. Het Bengaalse vuurwerk zorgde zelfs voor Europa Cup-taferelen. Toen de mist was opgetrokken hadden de 22 spelers zich reeds gepresenteerd aan het massaal opgekomen publiek in Gorinchem. Na de gebruikelijke elftalfoto werd de Lucky Ajax-wisseltrofee 2009 door Bryan Roy, samen met Miss Lucky Ajax Silvia Geerts, uitgereikt aan de trotse winnaar Wamberto. Hij werd hiermee de opvolger van Simon Tahamata, die de trofee drie jaren op tijd had weten te veroveren.

Om klokslag zeven uur, een kwartiertje later dan de bedoeling was, begon het duel. Pas kort vóór het duel werd bij Sjaak Swart duidelijk dat GJS een gedegen tweedeklasser was. Een lastig duel werd derhalve verwacht. Waardoor het kwam, werd niet duidelijk, maar het was Lucky Ajax die vanaf de aftrap het initiatief nam. Er was een paar minuten gespeeld toen Arno Splinter met een perfect passje Wamberto alleen voor GJS-keeper Michel van den Berg zette. De Braziliaan, wellicht nog in de roes van de huldiging vóór de wedstrijd, bleef ijzig kalm en zette Lucky Ajax onverwacht maar verdiend op voorsprong: 0-1. ‘Het is nog lang niet gespeeld’, merkte leider Werner Schaaphok in de dug out terecht op. Maar de vroege voorsprong was wel erg prettig. GJS liet het er niet bij zitten, kwam soms verraderlijk dichtbij het doel van Raymond Dirven, maar miste de juiste eindpass of probeerde van afstand op het doel te schieten. Mede hierdoor bleef de krappe 0-1 lang op het scorebord van GJS staan. Het scorebord dat overigen wel de score liet zien, maar niet het aantal speelminuten.

De eerste helft werd toch gedomineerd door Lucky Ajax. Het elftal kreeg voorin meerdere kansen. Dennis Gerritsen kwam tweemaal moederziel alleen voor het doel van GJS te staan; tweemaal wist de steeds sterker keepende Michel van den Berg de doelpoging van Gerritsen onschadelijk te maken. Eénmaal stopte Van den Berg een kopbal van Gerritsen, even later een schot. Tussendoor kwam Rob Witschge nog een keer alleen voor de goalie te staan. Met een mooie lob leek de 0-2 een feit, maar de boogbal belandde onfortuinlijk op de deklat van GJS. Toch zag Witschge zijn goede spel uit de eerste helft op de valreep bekroond worden met een treffer. In de slotminuut van de eerste helft zette Wamberto de bal voor op Dennis Gerritsen. Keeper Michel van den Berg werkte de bal met z’n handen weg, maar deed dit net iets buiten zijn strafschopgebied. De vrije trap die volgde werd door Witschge razendsnel genomen. De meeste GJS-verdedigers zagen de geplaatste bal van Witschge verbouwereerd in het doel belanden. Scheidsrechter Van Turenhout wees resoluut naar het midden en met een 2-0 voorsprong ging Lucky Ajax tevreden naar de kleedkamer…

Na de korte pauze kwam GJS feller en gretiger uit de startblokken. Dit resulteerde al snel in de aansluitingstreffer, gescoord door Jamy Goemaat. GJS bleef het spel naar zich toetrekken, maar Lucky Ajax (inmiddels met Marvin Hasselbaink in de gelederen) bleef er gevaarlijk uitkomen. Terwijl de zon langzaam verdween achter de overvolle tribune bij de dug-outs, leek GJS het duel definitief naar zich toe te trekken. David Ruane scoorde na een kwartier spelen in de tweede helft de (op dat moment) dikverdiende gelijkmaker. De gedachten gingen terug naar de eerste helft, waar Lucky Ajax reeds een ruimere voorsprong had moeten nemen. Maar ineens stond Rob Witschge op…

De fitte Hoofddorper penetreerde het strafschopgebied van GJS en zorgde met een schitterende lob over invallergoalie Jeffrey Dolstra voor de nieuwe voorsprong van oud Ajax. Dat het duel nog niet beslist was, bleek weer vijf minuten later. Bij een scrimmage vóór het doel van Raymond Dirven werd de bal voorgezet en abusievelijk door Arno Splinter in eigen doel getikt: 3-3. Met nog minder dan tien minuten op het scorebord leek, na de 3-3 tegen sv Oostrum, een nieuwe puntendeling nabij. Opnieuw zou Rob Witschge het verschil weten te maken. Net als in de slotfase van de eerste helft, wist Witschge ook in de slotfase van het tweede bedrijf een vrije trap in het doel te werken. Bij een 3-3 stand wist hij ditmaal de bal met een schitterende trap in het net van GJS te deponeren: 3-4. Deze klap kwam GJS in de slotfase niet meer te boven.

Lucky Ajax zou met 4-3 winnen, maar de grote winnaar was absoluut het publiek en de organisatie van GJS die een sportief duel bekroond zag worden met veel kansen en maar liefst zeven doelpunten. Na afloop van het duel namen de spelers alle tijd voor de gewenste handtekeningen en fotomomenten, waaronder die met Miss Ajax 1998/1999, José Bos, die in de tweede helft haar man zag invallen in het eerste elftal van GJS.

De derde helft in de kantine van GJS was minimaal net zo geslaagd als het gebeuren op het hoofdveld. Het was gezellig druk en er was voldoende tijd en ruimte om onder het genot van een drankje en een geweldig buffet na te praten over het net gespeelde duel. We ontwaarden alleen maar tevreden gezichten en de organisatie, met in het bijzonder Robert Versendaal en Ernö Kalmár, mocht tevreden zijn met hetgeen ze op sportpark Dalem hadden neergezet. Wij willen hen dan ook hartelijk danken voor de prettige communicatie en de gastvrije ontvangst. Zoals we bij het vertrek al lieten weten: tot ziens bij GJS in Dalem. Dat lijkt ons een mooie belofte, want de thuisclub zal ongetwijfeld een keer sportief revanche willen nemen op de Rood Witte brigade van Sjaak Swart en Werner Schaaphok uit Amsterdam.

 

Scoreverloop: 5. Wamberto 0-1, 35. Rob Witschge 0-2, 38. Jamy Goemaat 1-2, 48. David Ruane 2-2, 54. Rob Witschge 2-3, 59. Arno Splinter (e.d.) 3-3, 62. Rob Witschge 3-4

Scheidsrechter: Peter van Turenhout

Assistent-scheidsrechters: Pieter Dorrepaal en Alex de Groot

Toeschouwers: ca 1100

 

GJS:

1. Michel van den Berg, 3. Edwin Bos, 4. Allard de Jong, 5. Tommy Kant, 7. Stefan Hölzken, 8. David Ruane, 9. Louis Damen, 10. Ruud Bos, 11. Kevin Gruiters, 13. Bram Vermeer, 14. Kor Damen

Reserves: 2. Jordanis Moschatsis, 6. Jamy Goemaat, 12. Leon Blokland, 15. Ernst Sterk, 16. Marc Jan Bos, 17. Jeffrey Dolstra

Trainers: Leon Elands en Theo Hölzken
Leider: Lucas Haggenburg
Verzorgster: Jeannette Kiep

 

Lucky Ajax:

1. Raymond Dirven, 2. Danny Muller, 3. Mike Ruiter, 4. Arno Splinter, 5. Marcel Peeper, 6. Gery Vink, 7. Rob Witschge, 8. Sjaak Swart, 9. Dennis Gerritsen, 10. Wamberto, 11. Bryan Roy

Reserves: 14. Hannie Das, 15. Marvin Hasselbaink

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: André van Alphen